Wykonanie
Zauważyłam na półce wielki zapas
płatków owsianych . Jako, że w tym tygodniu nie zajadaliśmy się niczym posiadającym właśnie ten składnik , postanowiłam zrobić babeczki . Nigdy jeszcze nie próbowałam piec właśnie takich, ale wyszły znakomite! Nie wiem jak określić ich smak , ale są niezwykle zapychające. Zjadłam jedną i miałam dość.;) Słodkie, wytrzymałe, nieco wilgotne... owsiane! A ja luubię ten smak .
Składniki :1 szklanka
mąki tortowej ( jeśli mamy inną , 'egzotyczną ' użyjmy jej)1 szklanka
płatków owsianych górskichnieco mniej niż pół szklanki
cukru( ja dałam 1/3 )1
jajko (małe)szczypta
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
cukru waniliowego prawdziwego ( lub inny
olejek zapachowy, np.
migdałowy)3/4 szklanki
wody (
mleko również może pojawić się w przepisie1/3 ( a nawet mniej , dużo mniej )
oleju rzepakowegodżem pomarańczowo-
dyniowy ( jako uzupełnienie)Przygotowanie:
Mąkę , przesianą,
płatki ,
cukier,
sól ,
proszek do pieczenia oraz
cynamon mieszamy razem drewnianą łyżką. W drugiej misce miksujemy mokre składniki (
jajko,
mleko /woda,
olej ). Łączymy niechlujnie ze sobą tak przygotowane składniki . Dosładzamy
olejkiem lub
cukrem waniliowym. Przekładamy ciasto do silikonowych foremek ( 3/4 wysokości) , na wierzch kładziemy małe kleksy
dżemu . Pieczemy ok 15 minut . Można odrobinę więcej by były bardziej chrupiące.Smacznego Głodownicy!