ßßß
 
            
         Składniki :1 szklanka mąki tortowej ( jeśli mamy inną , 'egzotyczną ' użyjmy jej)1 szklanka płatków owsianych górskichnieco mniej niż pół szklanki cukru( ja dałam 1/3 )1 jajko (małe)szczypta soli1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka cukru waniliowego prawdziwego ( lub inny olejek zapachowy, np. migdałowy)3/4 szklanki wody ( mleko również może pojawić się w przepisie1/3 ( a nawet mniej , dużo mniej ) oleju rzepakowegodżem pomarańczowo-dyniowy ( jako uzupełnienie)Przygotowanie:
Składniki :1 szklanka mąki tortowej ( jeśli mamy inną , 'egzotyczną ' użyjmy jej)1 szklanka płatków owsianych górskichnieco mniej niż pół szklanki cukru( ja dałam 1/3 )1 jajko (małe)szczypta soli1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka cukru waniliowego prawdziwego ( lub inny olejek zapachowy, np. migdałowy)3/4 szklanki wody ( mleko również może pojawić się w przepisie1/3 ( a nawet mniej , dużo mniej ) oleju rzepakowegodżem pomarańczowo-dyniowy ( jako uzupełnienie)Przygotowanie: Mąkę , przesianą, płatki , cukier, sól , proszek do pieczenia oraz cynamon mieszamy razem drewnianą łyżką. W drugiej misce miksujemy mokre składniki ( jajko, mleko /woda, olej ). Łączymy niechlujnie ze sobą tak przygotowane składniki . Dosładzamy olejkiem lub cukrem waniliowym. Przekładamy ciasto do silikonowych foremek ( 3/4 wysokości) , na wierzch kładziemy małe kleksy dżemu . Pieczemy ok 15 minut . Można odrobinę więcej by były bardziej chrupiące.Smacznego Głodownicy!
Mąkę , przesianą, płatki , cukier, sól , proszek do pieczenia oraz cynamon mieszamy razem drewnianą łyżką. W drugiej misce miksujemy mokre składniki ( jajko, mleko /woda, olej ). Łączymy niechlujnie ze sobą tak przygotowane składniki . Dosładzamy olejkiem lub cukrem waniliowym. Przekładamy ciasto do silikonowych foremek ( 3/4 wysokości) , na wierzch kładziemy małe kleksy dżemu . Pieczemy ok 15 minut . Można odrobinę więcej by były bardziej chrupiące.Smacznego Głodownicy!