Wykonanie
Dziś propozycja na obiad. Pomyślałam , że zrobię eksperyment z pierogami. Usmażyłam je na tłuszczu. Są mega kaloryczne i meega wielkie. Ale , czy nie jest tak , że pokusy od czasu do czasu muszą ' pokusić ' człowieka?;) Muszą! ;D I dziś było tak ze mną.Po obiedzie dobrze jest zjeść coś słodkiego. Tak czy nie?;0 Czasem jest to nisko kaloryczna
galaretka albo kisielek , ale tego dnia , zgodnie z maksymą im więcej tym lepiej , do kalorycznego obiadu dorzuciłam szarlotkę.

Składniki :Ciasto2 szklanki
mąki200 ml
wodyłyżka
masła1 rozbełtane
jajkoszczypta
soli2 łyżeczki
wódkiFarsz400 g
mięsa mielonegopuszka
groszku konserwowego2 plastry
selera ( pokrojony w paski)
cebula3 łyżeczki
koncentratu pomidorowegomajeranekpieprzsólcurryser ( starty)Przygotowanie:Posoloną
wodę zagotowujemy z
masłem. Ostrożnie do garnka dosypujemy pół bieżącej
mąki potrzebnej do przepisu. Energicznie mieszamy , tak by nie powstały żadne grudki. Studzimy masę, dodajemy resztę
mąki oraz jako. Wygniatamy ciasto. Wkładamy je na 1 h do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je , wycinamy krążki ( duuuuże krążki;)) nakładamy farsz, zlepiamy dokładnie i smażymy na patelni do połowy swojej objętości wypełnionej tłuszczem. Układamy na ręcznikach papierowych , osuszamy z tłuszczu i zajadamy jeszcze gorące i pachnące. :)

Uwaga: Farsz używamy dowolny.Ja skorzystałam z taniej wersji( czyli w stylu "to co masz w lodówce wrzuć do garnka !") - usmażyłam
mięso mielone z
przyprawami ( dodawanymi na oko :) , dorzuciłam
groszek ,
cebulę oraz
por . Podgotowałam, zalałam koncentratem , tak by wszystko było gęste , nie lejące. Posypałam
serem , wymieszałam i wystudziłam, tak łatwiej jest nadziewać pierogi .Karmelowa szarlotka powstała z TEJŻE INSPIRACJI . Zdjęcie fatalne , ale kto zajadając już ją martwi się o uwiecznienie? Ciężko o to . Naprawdę .;)

Smacznego Głodownicy !