Wykonanie
Chodził za mną od kilku tygodni bigos, chodził, chodził, aż wychodził :) Zgodnie z zasadą, że bigos zaczyna się robić trzy dni wcześniej, zatem już dwa dni temu zaczęłam dusić
kapustę biała i kiszoną z
ziołami,
mięsem,
grzybami. W konsekwencji jest pyszny bigos! A do niego można wykorzystać zamrożone pieczenie (i już szuflada wolna w zamrażalniku). A jak pachnie lasem..
1 kg
kapusty kiszonej1 kg
kapusty białej2
cebule1 pęto
kiełbasy jałowcowej,
karkówka pieczone/schab pieczony
grzyby suszone1
marchewka1 łyżka
masła (do zeszklenia
cebuli)
listki laurowemajeranekziele angielskiepieprz ziołowyrozmaryn świeży
sól do smaku2 łyżki
koncentratu pomidorowego - lubię
marki PUDLISZKI (nada smak i ładny kolor)opcjonalnie: 10
śliwek suszonych (
śliwki nadadzą słodkiego smaku, ja raz dodaję innym razem nie), 2/3 szklanki
czerwonego winaGrzyby namaczamy w wodzie, jeśli
śliwki dodajemy to też namaczamy je w oddzielnym rondlu.
Kapustę białą kroimy, sparzamy gorącą
wodą, odciskamy i wrzucamy do dużego teflonowego lub stalowego garnka.
Kapustę kiszoną przelewamy letnią
wodą, aby straciła trochę kwasu i wrzucamy do garnka z
kapustą, mieszamy, wlewamy do garnka 1 szklankę
wody. Dusimy
kapustę razem, mieszając.
Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka i podsmażamy na
maśle, aż się zeszkli.
Potem cebulę wrzucamy do
kapusty,
mięso kroimy na kawałki jak i
kiełbasę (można w plasterki, można wrzucić w kawałku).
Marchewkę kroimy w talarki, przekrajamy na pół i dorzucamy do garnka.
Potem dodajemy
zioła i
przyprawy,
przecier pomidorowy,
wino, część
grzybów kroimy w paski, w części zostawiamy całe kapelusze i wrzucamy do
kapusty, wlewamy
wodę od
grzybów do
kapusty, i
śliwki z
wodą (jeśli dodajemy). Dusimy przez trzy dni, mieszając, solimy na końcu kiedy już bigos „złapie aromat” wszystkich składników.