Wykonanie
Kurczak z
pieczarkami w sosie
śmietanowym to świetne, proste, szybkie danie. Każdy bez problemu je przygotuje.
Kurczaka najlepiej podawać z ulubionym
makaronem, ale można również użyć
ryżu.M: "Było dobre w pytkę."

Czas przygotowania : 30 minSkładniki (na 2 porcje):- 250-300g
piersi z kurczaka- 400g
pieczarek- 1 duża
cebula-
śmietana 18%-
sól,
pieprz,
oregano,
czerwona papryka-
natka z
pietruszki-
oliwa z oliwek,
masło1.
Pierś kurczaka pokrój w małe kawałki.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.2. Rozgrzej
olej lub
oliwę na patelni. Dodaj
sól,
pieprz,
oregano i
czerwoną paprykę.3. Dodaj
cebulę. Podsmaż chwilę.4. Dodaj
pieczarki. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, następnie dodaj
kurczaka.5. Smaż aż
kurczak będzie biały. Dolej
śmietanę.6. Na małym ogniu dusić wszystko jeszcze 2-3 minuty.7. W razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem.8. Posypać posiekaną
natki pietruszki. Podawać z
makaronem lub
ryżem.