Wykonanie
Już jakiś czas temu podpatrzyłam na jednym z blogów (przepraszam, ale nie pamiętam gdzie) pomysł na faszerowaną
pierś z kurczaka w dość zadziwiający sposób.Nie
mogę wyjść z podziwu dla osób, które mają taką wyobraźnię...Ja decyduję się na "zgapianie" :)

Składniki:- 2 podwójne
piersi z kurczaka- duża
cebula- pół kilograma
pieczarek- spora garść świeżej
pietruszki- ok. 50g
masła- łyżka
curry- łyżka suszonej
kurkumy-
sól i
pieprz-
oliwa do wysmarowania blaszki
Pieczarki pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni z
cebulą,
curry i
kurkumą. Można dodać również
sól i
pieprz do smaku.
Pietruszkę dodajemy po zdjęciu farszu z gazu.
Kurczaka myjemy i filetujemy. Układamy w otworach na muffiny wcześniej wysmarowanych
oliwą tak, aby 1/3 wystawała poza otwór. Do środka wkładamy po sporej łyżce farszu z
pieczarek i
cebuli i kawałek
masła. Następnie przykrywamy pozostałą częścią piersi- z kuraka oczywiście :PObracamy całą "kulkę" do góry dnem, smarujemy
oliwą i pieczemy w piekarniku przykrywając folią aluminiową w 180 stopniach przez ok. 40 min.





Wygląda efektownie, a same w sobie danie smaczne i proste. Farsz możecie wykonać z czego tylko chcecie! Moim zdaniem idealne na rodzinny obiad.