Wykonanie

Tort Spiderman dla bliźniaków :)
Biszkopt rzucany:7 jaj180 g
cukru160 g
mąki70 g
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito i wymieszać je razem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. W połowie ubijania dodać
cukier. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodawać po 1
żółtku i cały czas miksować. Następnie dodawać wymieszane
mąki i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę
biszkoptową wylać do tortownicy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Piec 35 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu wyjąc od razu z piekarnika i rzucić o ziemię z wysokości 150 cm, następnie wstawić do piekarnika i zostawić uchylone drzwi. Gdy
biszkopt częściowo ostygnie, wyjąć z tortownicy i zostawić do całkowitego schłodzenia.
Biszkopt można położyć do góry dnem, wtedy jeśli wytworzyła się górka na środku, powinna się wyrównać.Zrobić 2 takie
biszkopty, każdy przekroić na pół.Ja zrobiłam jeden
biszkopt z odrobiną
kakao, ale można również
biszkopt zabarwić kolorowym barwnikiem :)Krem:4
jajka1 szklanka
cukru1 kostka
masła extra1 kostka
margaryny Kasi
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić je na sztywną pianę ze szczyptą
soli. W połowie ubijania dodać
cukier. Gdy piana będzie już sztywna dodawać po jednym
żółtku i miksować na jednolitą masę.W osobnej misce
margarynę i
masło utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednej łyżce masy jajecznej i ucierać na jednolity krem. Chociaż wiem, że po jakimś czasie dodawanie masy może to stać się nudne i męczące to jednak ważne jest żeby masę jajeczną dodawać właśnie po 1 łyżce, gdyż inaczej krem nam się zważy. Ucierać do momentu wyczerpania masy jajecznej. W tym momencie można dodać do masy np
kakao i wymieszać.Nie proponuję kremu robić wcześniej gdyż nie lubi on stać w ciepłym.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!Masa truskawkowa:90 dag mrożonych
truskawek1 szklanka
cukru2
galaretki truskawkowe2 budynie
śmietankoweTruskawki zagotować z
cukrem. Następnie dodać
galaretki i gotować chwilkę na małym ogniu. Budynie wymieszać z odrobiną
wodą, dodać do
truskawek i chwilę gotować. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu powinno
mieć konsystencję budyniu.Krem
maślany na wysmarowanie
tortu:125 g
masła extra400 g
cukru pudru1 łyżka gorącej
wodyMasło utrzeć na puch, dodawać stopniowo
cukier puder. Ucierać do wyczerpania
cukru, na koniec dodać gorącą
wodę. Ucierać aż masa będzie gładka.Poncz:przegotowana
wodacukierolejek rumowycytrynaWszystkie składniki wymieszać. Ilość zależy od gustu i smaku, gdyż niektórzy wolą bardziej
cytrynowe, niektórzy bardziej
rumowe itd. Dla starszych smakoszy
tortu można dodać
spirytus lub
wódkę ;)Masa cukrowa:400 g
cukru pudru50 g glukozy2 łyżeczki
żelatyny5 łyżek zimnej
wodyCukier puder podzielić na 2 części po 200 g.Do garnuszka wsypać
żelatynę i zalać zimną
wodą, wymieszać, odstawić do zastygnięcia.Gdy
żelatyna zastygnie dodać glukozę i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. NIE MOŻNA ZAGOTOWAĆ! Odstawić do przestygnięcia. Jeśli masa będzie jednokolorowa to w tym momencie można już dodać
barwnik spożywczy. Ja jednak zazwyczaj nie dodaję barwnika, zostawiam masę w kolorze
białym, a dopiero później barwię :)Gdy
żelatyna będzie ciepła, ale nie gorąca można ją dodać do jednej części
cukru pudru i wymieszać, stopniowo dodawać drugą część i zagniatać na jednolitą masę. Nie dodawać więcej
cukru pudru niż jest w przepisie gdyż masa będzie się kruszyła.Z takich proporcji zrobiłam ozdoby na tort, a na
pokrycie tortu zrobiłam drugą masę z takich samych proporcji.Przełożenie mojego
tortu:
biszkopt nasączony ponczem - masa truskawkowa - nasączony
biszkopt - krem jajeczny - nasączony
biszkopt - masa truskawkowa - nasączony
biszkopt - krem
maślanyTort odstawić na godzinkę aż krem
maślany zastygnie. Po tym czasie nałożyć masę
cukrową i udekorować tort.Instrukcję jak nakładać masę
cukrową i przepis na krem
maślany zaczerpnęłam z bloga PIN - UP
CAKE :)Troszkę mi czasu to zajęło, ale tort bliźniakom się bardzo podobał, a to chyba najważniejsze :)Nie dostałam jeszcze zdjęcia ze środka, ale jeśli tylko
będę miała to wstawię :)