ßßß
To jest takie moje tegoroczne pożegnanie z sezonem truskawkowym . Był wyjątkowo zdrowy, bo większość owoców została pochłonięta po prostu w całości, na surowo, bez żadnych dodatków. Ten torcik stanowi wyjątek. Dla spotęgowania truskawkowości doznań konsumpcyjnych przytaczam przepis na genialną Naleweczkę Truskawkową z Wanilią na Białym Rumie ,którą wciąż jeszcze możecie sobie spreparować. :-) A jeśli powstrzymacie się przed spożyciem, sprawdzi się idealnie jako towarzystwo dla przyszłorocznych wypieków truskawkowych, bo wiadomo, że im dłużej postoi, tym dla nalewki lepiej.
Składniki:Owoce:500g truskawek na wierzch do ciasta250g truskawek do przygotowania frużelinyBiszkopt genueński:140g mąki pszennej140g cukru pudru40g masła4 jajaFrużelina truskawkowa:250g truskawek0,5 szklanki cukru1,5 łyżeczki żelatyny , rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1 łyżce wodyDodatkowo:1 opakowanie galaretki truskawkowejpłatki migdałoweWykonanie:Owoce:Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułekBiszkopt genueński:Masło roztapiamy i studzimyMąkę przesiewamyJaja ubijamy trzepaczką, stopniowo wsypując cukier. Robimy tak tylko do połączenia się składników, następnie kontynuujemy ubijanie na parze (stawiając miskę na garnku z gotującą się wodą), do czasu aż masa stanie się gęsta i puszysta. Gdy tak się stanie zdejmujemy miskę z garnka i dalej ubijamy używając miksera, do całkowitego wystudzenia zawartości.Roztopione masło mieszamy z 2 łyżeczkami masy jajecznej. Do pozostałej masy wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy i wlewamy masło i ponownie mieszamy.Tak przygotowany biszkopt wykładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy.Pieczemy w 175C przez ca 40 minut.Ciasto – biszkopt genueńskiMasło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy. Jaja ubijamy trzepaczką, stopniowo wsypując cukier. Robimy tak tylko do połączenia się składników. Następnie kontynuujemy ubijanie na parze (stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą) do czasu aż masa stanie się gęsta i puszysta. Gdy tak się stanie, zdejmujemy miskę z garnka i dalej ubijamy mikserem, do całkowitego wystygnięcia jej zawartości. Roztopione masło mieszamy z 2 łyżeczkami masy jajecznej. Do reszty masy jajecznej wsypujemy mąkę. Delikatnie mieszamy i wlewamy masło. Mieszamy bardzo delikatnie. Tak przygotowane ciasto genueńskie wykładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Pieczemy ca 40 minut w temperaturze 175C.- See more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpufFrużelina truskawkowa:Owoce podgrzewamy z cukrem, do czasu aż cukier się rozpuściDodajemy sok z cytryny oraz rozpuszczoną mąkęNa końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie mieszamyGalaretka:Galaretkę przygotowujemy z godnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia oraz lekkiego zgęstnieniaPłatki migdałowe:Delikatnie prażymy na suchej patelniInstrukcja montażu:Biszkopt przekrawamy na 3 częściUkładamy je jedna na drugiej i przekładamy frużelinąBoki torcika też smarujemy cienką warstwą frużelinyNa wierzchu umieszczamy truskawki, które zalewamy lekko tężejącą galaretkąNa koniec boki obsypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi, lekko je do ciasta dociskającCiasto – biszkopt genueński:140g mąki pszennej4 jaja140g cukru pudru40g masła- See more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpufCiasto – biszkopt genueński:140g mąki pszennej4 jaja140g cukru pudru40g masła- See more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpuf
Życzę Wam Smacznego! :-)