Wykonanie
To jest takie moje tegoroczne pożegnanie z sezonem
truskawkowym . Był wyjątkowo zdrowy, bo większość
owoców została pochłonięta po prostu w całości, na surowo, bez żadnych dodatków. Ten torcik stanowi wyjątek. Dla spotęgowania truskawkowości doznań konsumpcyjnych przytaczam przepis na genialną Naleweczkę
Truskawkową z
Wanilią na
Białym Rumie ,którą wciąż jeszcze możecie sobie spreparować. :-) A jeśli powstrzymacie się przed spożyciem, sprawdzi się idealnie jako towarzystwo dla przyszłorocznych wypieków
truskawkowych, bo wiadomo, że im dłużej postoi, tym dla
nalewki lepiej.
Składniki:
Owoce:500g
truskawek na wierzch do ciasta250g
truskawek do przygotowania frużeliny
Biszkopt genueński:140g
mąki pszennej140g
cukru pudru40g
masła4
jajaFrużelina truskawkowa:250g
truskawek0,5 szklanki
cukru1,5 łyżeczki
żelatyny , rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej
wody1 łyżka soku wyciśniętego z
cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1 łyżce
wodyDodatkowo:1 opakowanie
galaretki truskawkowejpłatki migdałoweWykonanie:
Owoce:
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek
Biszkopt genueński:
Masło roztapiamy i studzimy
Mąkę przesiewamy
Jaja ubijamy trzepaczką, stopniowo wsypując
cukier. Robimy tak tylko do połączenia się składników, następnie kontynuujemy ubijanie na parze (stawiając miskę na garnku z gotującą się
wodą), do czasu aż masa stanie się gęsta i puszysta. Gdy tak się stanie zdejmujemy miskę z garnka i dalej ubijamy używając miksera, do całkowitego wystudzenia zawartości.Roztopione
masło mieszamy z 2 łyżeczkami masy jajecznej. Do pozostałej masy wsypujemy
mąkę, delikatnie mieszamy i wlewamy
masło i ponownie mieszamy.Tak przygotowany
biszkopt wykładamy do natłuszczonej i oprószonej
mąką formy.Pieczemy w 175C przez ca 40 minut.Ciasto –
biszkopt genueński
Masło roztapiamy i studzimy.
Mąkę przesiewamy.
Jaja ubijamy trzepaczką, stopniowo wsypując
cukier. Robimy tak tylko do połączenia się składników. Następnie kontynuujemy ubijanie na parze (stawiamy miskę na garnku z gotującą się
wodą) do czasu aż masa stanie się gęsta i puszysta. Gdy tak się stanie, zdejmujemy miskę z garnka i dalej ubijamy mikserem, do całkowitego wystygnięcia jej zawartości. Roztopione
masło mieszamy z 2 łyżeczkami masy jajecznej. Do reszty masy jajecznej wsypujemy
mąkę. Delikatnie mieszamy i wlewamy
masło. Mieszamy bardzo delikatnie. Tak przygotowane ciasto genueńskie wykładamy do natłuszczonej i oprószonej
mąką formy. Pieczemy ca 40 minut w temperaturze 175C.- See
more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpufFrużelina truskawkowa:
Owoce podgrzewamy z
cukrem, do czasu aż
cukier się rozpuściDodajemy
sok z cytryny oraz rozpuszczoną
mąkęNa końcu dodajemy rozpuszczoną
żelatynę i całość dokładnie mieszamy
Galaretka:
Galaretkę przygotowujemy z godnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia oraz lekkiego zgęstnienia
Płatki migdałowe:Delikatnie prażymy na suchej patelniInstrukcja montażu:
Biszkopt przekrawamy na 3 częściUkładamy je jedna na drugiej i przekładamy frużelinąBoki torcika też smarujemy cienką warstwą frużelinyNa wierzchu umieszczamy
truskawki, które zalewamy lekko tężejącą
galaretkąNa koniec boki obsypujemy uprażonymi
płatkami migdałowymi, lekko je do ciasta dociskającCiasto –
biszkopt genueński:140g
mąki pszennej4
jaja140g
cukru pudru40g
masła- See
more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpufCiasto –
biszkopt genueński:140g
mąki pszennej4
jaja140g
cukru pudru40g
masła- See
more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpuf
Życzę Wam Smacznego! :-)