ßßß Cookit - przepis na Przepyszny Genueński Torcik Truskawkowy

Przepyszny Genueński Torcik Truskawkowy

nazwa

Wykonanie

To jest takie moje tegoroczne pożegnanie z sezonem truskawkowym . Był wyjątkowo zdrowy, bo większość owoców została pochłonięta po prostu w całości, na surowo, bez żadnych dodatków. Ten torcik stanowi wyjątek. Dla spotęgowania truskawkowości doznań konsumpcyjnych przytaczam przepis na genialną Naleweczkę Truskawkową z Wanilią na Białym Rumie ,którą wciąż jeszcze możecie sobie spreparować. :-) A jeśli powstrzymacie się przed spożyciem, sprawdzi się idealnie jako towarzystwo dla przyszłorocznych wypieków truskawkowych, bo wiadomo, że im dłużej postoi, tym dla nalewki lepiej.
Składniki:
Owoce:
500g truskawek na wierzch do ciasta
250g truskawek do przygotowania frużeliny
Biszkopt genueński:
140g mąki pszennej
140g cukru pudru
40g masła
4 jaja
Frużelina truskawkowa:
250g truskawek
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki żelatyny , rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1 łyżce wody
Dodatkowo:
1 opakowanie galaretki truskawkowej
płatki migdałowe
Wykonanie:
Owoce:
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek
Biszkopt genueński:
Masło roztapiamy i studzimy
Mąkę przesiewamy
Jaja ubijamy trzepaczką, stopniowo wsypując cukier. Robimy tak tylko do połączenia się składników, następnie kontynuujemy ubijanie na parze (stawiając miskę na garnku z gotującą się wodą), do czasu aż masa stanie się gęsta i puszysta. Gdy tak się stanie zdejmujemy miskę z garnka i dalej ubijamy używając miksera, do całkowitego wystudzenia zawartości.
Roztopione masło mieszamy z 2 łyżeczkami masy jajecznej. Do pozostałej masy wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy i wlewamy masło i ponownie mieszamy.
Tak przygotowany biszkopt wykładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy.
Pieczemy w 175C przez ca 40 minut.
Ciasto – biszkopt genueński
Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy. Jaja ubijamy trzepaczką, stopniowo wsypując cukier. Robimy tak tylko do połączenia się składników. Następnie kontynuujemy ubijanie na parze (stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą) do czasu aż masa stanie się gęsta i puszysta. Gdy tak się stanie, zdejmujemy miskę z garnka i dalej ubijamy mikserem, do całkowitego wystygnięcia jej zawartości. Roztopione masło mieszamy z 2 łyżeczkami masy jajecznej. Do reszty masy jajecznej wsypujemy mąkę. Delikatnie mieszamy i wlewamy masło. Mieszamy bardzo delikatnie. Tak przygotowane ciasto genueńskie wykładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Pieczemy ca 40 minut w temperaturze 175C.
- See more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpuf
Frużelina truskawkowa:
Owoce podgrzewamy z cukrem, do czasu aż cukier się rozpuści
Dodajemy sok z cytryny oraz rozpuszczoną mąkę
Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie mieszamy
Galaretka:
Galaretkę przygotowujemy z godnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia oraz lekkiego zgęstnienia
Płatki migdałowe:
Delikatnie prażymy na suchej patelni
Instrukcja montażu:
Biszkopt przekrawamy na 3 części
Układamy je jedna na drugiej i przekładamy frużeliną
Boki torcika też smarujemy cienką warstwą frużeliny
Na wierzchu umieszczamy truskawki, które zalewamy lekko tężejącą galaretką
Na koniec boki obsypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi, lekko je do ciasta dociskając
Ciasto – biszkopt genueński:
140g mąki pszennej
4 jaja
140g cukru pudru
40g masła
- See more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpuf
Ciasto – biszkopt genueński:
140g mąki pszennej
4 jaja
140g cukru pudru
40g masła
- See more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpuf
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2015/06/przepyszny-genuenski-torcik-truskawkowy.html