Wykonanie

Nie jestem wielką fanką
ziemniaków w czystej postaci. Uwielbiam kluski śląskie, kopytka, ale
ziemniaki gotowane do drugiego dania nie są moim ulubionym dodatkiem. W związku z tym trochę obawiałam się czy zupa ziemniaczana przypadnie mi do gustu. I przypadła. Jest wyśmienita. Przyrządzona w Thermomixie. Zrobiona na rosole.Składniki:1 średnia
cebula (pokrojona na połówki)20 g
oleju rzepakowego450 g obranych i pokrojonych
ziemniaków60 g
pora (biała część)60 g
selera300 g rosołu300 g
wody50 g
śmietany1 łyżka posiekanej
natki pietruszkigarść grubo posiekanego
szczypiorkusólpieprzgałka muszkatołowaThermomix: do naczynia miksującego wrzucamy
cebulę i rozdrabniamy (3s./obr.5). Zgarniamy kopystką na dno. Wlewamy
olej i dusimy (2 min./Varoma/obr.1). Następnie wrzucamy do naczynia miksującego
ziemniaki,
seler i
por. Rozdrabniamy (8s./obr.5). Wlewamy rosół i gotujemy (20 min/100st./obr.1). Dodajemy
śmietaną,
pietruszkę,
szczypior, przyprawiamy do smaku i miksujemy (30s./stopniowo zwiększamy obroty do 8). Dolewamy
wodę i mieszamy (10s./obr.3) oraz gotujemy (3 min./100st./obr.1). Ja podałam zupę z
chipsami z
kiełbasy. Można także zrobić grzanki czy
groszek ptysiowy.--------------------------------------------Wersja garnkowa: drobno siekamy
cebulę i wrzucamy do garnka, podsmażamy na
oleju. Do garnka wrzucamy drobno pokrojone
ziemniaki,
seler i
por. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości (ok.20 min.). Następnie dodajemy
śmietanę i blendujemy. Wlewamy
wodę, dodajemy
przyprawy oraz
pietruszkę i
szczypior. Gotujemy 3-5 minut. I gotowe.Smacznego!
