Wykonanie

Przepis na gołąbki mam od
Loni, która by mnie udusiła jakbym o niej nie wspomniała:-) Wydaje mi się, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą
pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-)Składniki:50 dag
mięsa mielonego (pół na pół
wieprzowina i
wołowina)szklanka
ryżu2 średnie
cebulenieduża główka
białej kapusty50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach
marchwiolejsól,
pieprzSos:duża puszka
koncentratu pomidorowego2 średnie
cebule2 łyżki
olejupół szklanki kwaśnej
śmietanykostka bulionowa
oregano lub
bazyliacukier,
pieprz,
sólWykonanie:
Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć ich grube części.
Ryż ugotować na sypko.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju, wymieszać z
mięsem oraz
ryżem i doprawić
solą,
pieprzem i
oregano.Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować
masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą
marchewkę (jak gołąbków mamy dużo to układamy warstwowo: gołąbki,
marchewka, gołąbki,
marchewka). Zalać je 2 szklankami gorącego rosołku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 1h 20 min. (piec bez przykrycia)Sos: Do posiekanej w kostkę
cebuli, podsmażonej na
oleju dodać koncentrat. Następnie dodać 2 szklanki rosołku i
śmietanę. Doprawić
solą,
pieprzem,
cukrem i
oregano i zagotować. Sos powinien być słodko-kwaśny.Gdy prawie cała
woda z gołąbków odparuje zalać je
sosem pomidorowym, przykryć i zapiekać jeszcze 20 min.Smacznego


