ßßß Cookit - przepis na Jednogarnkowe danie bolońskie

Jednogarnkowe danie bolońskie

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję Wam danie, które smakowało nam najbardziej w ostatnim czasie. Jest bardzo proste w przygotowaniu. W zasadzie można je porównać do spaghetti bolognese, jednak zasadniczą różnicą jest przygotowaniu wszystkiego w jednym garnku. Przepis znalazłam na blogu Zaklęcie na szczęście i bardzo polecam!
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego,
- 1 mała cebula,
- 1 jajko,
- 1 mała kajzerka namoczona w wodzie,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano,
- sos: 1 cebula, 2 puszki pomidorów, 1 mała marchew, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oleju do smażenia, sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano,
- ulubiony makaron - ok. 150 g.
Mięso przygotowujemy tak, jak na kotlety mielone lub pulpety: w misce mieszamy mięso, startą na tarce cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę, jajko oraz przyprawy. Formujemy malutkie pulpeciki, układamy na talerzu. W razie potrzeby lekko obsypujemy mąką.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra. Dodajemy startą na tarce marchew, a za chwilę pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy. Wrzucamy gotowe pulpeciki. Gotujemy przez ok. 20 minut, na małym ogniu. Pod koniec gotowania dolewamy trochę wody, a następnie wrzucamy suchy makaron. Gotujemy do miękkości makaronu. Na koniec przyprawiamy do smaku sos oraz dodajemy koncentrat. Podajemy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2015/01/jednogarnkowe-danie-bolonskie.html