Wykonanie
Dziś proponuję Wam danie, które smakowało nam najbardziej w ostatnim czasie. Jest bardzo proste w przygotowaniu. W zasadzie można je porównać do spaghetti bolognese, jednak zasadniczą różnicą jest przygotowaniu wszystkiego w jednym garnku. Przepis znalazłam na blogu Zaklęcie na szczęście i bardzo polecam!
Składniki:- 250 g
mięsa mielonego,- 1 mała
cebula,- 1
jajko,- 1 mała
kajzerka namoczona w wodzie,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,
bazylia,
oregano,- sos: 1
cebula, 2 puszki
pomidorów, 1 mała
marchew, 2 łyżki
koncentratu pomidorowego, 1 łyżka
oleju do smażenia,
sól,
pieprz,
cukier,
bazylia,
oregano,- ulubiony
makaron - ok. 150 g.
Mięso przygotowujemy tak, jak na kotlety mielone lub pulpety: w misce mieszamy
mięso, startą na tarce
cebulę, odciśniętą z
wody kajzerkę,
jajko oraz
przyprawy. Formujemy malutkie pulpeciki, układamy na talerzu. W razie potrzeby lekko obsypujemy
mąką.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy
olej. Podsmażamy
cebulę pokrojoną w
pióra. Dodajemy startą na tarce
marchew, a za chwilę
pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy. Wrzucamy gotowe pulpeciki. Gotujemy przez ok. 20 minut, na małym ogniu. Pod koniec gotowania dolewamy trochę
wody, a następnie wrzucamy suchy
makaron. Gotujemy do miękkości
makaronu. Na koniec przyprawiamy do smaku sos oraz dodajemy koncentrat. Podajemy. Smacznego!