ßßß
Składniki:- 250 g mięsa mielonego,- 1 mała cebula,- 1 jajko,- 1 mała kajzerka namoczona w wodzie,- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano,- sos: 1 cebula, 2 puszki pomidorów, 1 mała marchew, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oleju do smażenia, sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano,- ulubiony makaron - ok. 150 g.Mięso przygotowujemy tak, jak na kotlety mielone lub pulpety: w misce mieszamy mięso, startą na tarce cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę, jajko oraz przyprawy. Formujemy malutkie pulpeciki, układamy na talerzu. W razie potrzeby lekko obsypujemy mąką.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra. Dodajemy startą na tarce marchew, a za chwilę pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy. Wrzucamy gotowe pulpeciki. Gotujemy przez ok. 20 minut, na małym ogniu. Pod koniec gotowania dolewamy trochę wody, a następnie wrzucamy suchy makaron. Gotujemy do miękkości makaronu. Na koniec przyprawiamy do smaku sos oraz dodajemy koncentrat. Podajemy. Smacznego!