ßßß
Proponuję nie miksować całości groszku, 100 g można zostawić do podania. Groszek w całości urozmaica fakturę zupy.Składniki:3 łodygi selera naciowego2 czerwone cebuleoliwa300 ml bulionu drobiowego2 listki laurowe800 g mrożonego zielonego groszku700 ml wody150 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią - może być Lazur)3 łyżki białego octu winnegoszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprzszczypta cukruWykonanie:Posiekany seler, cebulę i listki laurowe przesmażamy na oliwie, podlewamy bulionem i krótko gotujemyWarzywa zalewamy wodą, dodajemy groszek i gotujemy 20 - 30 min. Następnie dodajemy ser, a jak się rozpuści to doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem.Wyławiamy listki laurowe i całość miksujemy. W zależności jak gęstą zupę lubimy możemy dolać trochę wody lub ją odparować gotując.Smacznego