ßßß Cookit - przepis na Zupa z zielonego groszku i sera pleśniowego

Zupa z zielonego groszku i sera pleśniowego

nazwa

Wykonanie

Proponuję nie miksować całości groszku, 100 g można zostawić do podania. Groszek w całości urozmaica fakturę zupy.
Składniki:
3 łodygi selera naciowego
2 czerwone cebule
oliwa
300 ml bulionu drobiowego
2 listki laurowe
800 g mrożonego zielonego groszku
700 ml wody
150 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią - może być Lazur)
3 łyżki białego octu winnego
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
szczypta cukru
Wykonanie:
Posiekany seler, cebulę i listki laurowe przesmażamy na oliwie, podlewamy bulionem i krótko gotujemy
Warzywa zalewamy wodą, dodajemy groszek i gotujemy 20 - 30 min. Następnie dodajemy ser, a jak się rozpuści to doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem.
Wyławiamy listki laurowe i całość miksujemy. W zależności jak gęstą zupę lubimy możemy dolać trochę wody lub ją odparować gotując.
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2013/03/zupa-z-zielonego-groszku-i-sera.html