Wykonanie
Od jakiegoś czasu staram się, by nasze obiady były nie tylko smaczne, ale również zdrowsze. Nie zawsze to wychodzi, ale tak jak napisałam, staram się, by tak było ;) Oznacza to ograniczenie
cukru,
soli, a także tłuszczu (głównie
oleju) i wszelkich pustych kalorii. Kilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z
rybą i warzywami, zimowa
sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym
sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z
kukurydzą i
kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa
pomidorowo-imbirowa z
zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :)Roladki z
polędwicy wieprzowej nadziane
cukinią oraz kolorową
papryką(porcja dla 2-3 osób)

Potrzebujemy:1 sporą
polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg)1
cukinię1/2
żółtej papryki1/2
czerwonej papryki1 puszkę
pomidorów2 łyżki
koncentratu pomidorowego100 g brązowego, naturalnego
ryżuprzyprawy:
sól morską, świeżo mielony
czarny pieprz,
tymianek, 0,5 łyżeczki
cukru2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia)
oliwy (użyłam czosnkowej)
Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch przeciwnych stron tak, by powstał jeden, duży płat.
Mięso następnie przekrawamy na pół (w poprzek) i delikatnie rozbijamy każdy kawałek. Oprószamy
solą,
pieprzem i
tymiankiem i odstawiamy na bok. 1/2
cukinii kroimy wzdłuż na cieniutkie plasterki (ja użyłam do tego tej strony tarki, która pozwala kroić np.
ogórki na mizerię), które następnie docinamy tak, by zmieściły się na naszej
polędwicy. 1/4 czerwonej i
żółtej papryki kroimy w paseczki. Plastry
cukinii układamy na
mięsie, a na niej, z jednej strony paski obu
papryk. Każdy kawałek ciasno zwijamy i okręcamy nitką (można też spiąć je wykałaczkami, ale ich akurat nie posiadałam). Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Podsmażamy nasze
polędwiczki krótko, ale na mocnym ogniu i ze wszystkich stron do czasu, aż się trochę zrumienią. Roladki przekładamy wtedy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zlewamy do niego sok, który puściły podczas smażenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 35-40 min.


W tym czasie gotujemy w lekko osolonej wodzie
ryż (mój brązowy gotuje się akurat 30 min.) i przygotowujemy leczo. Resztę
cukinii i obu
papryk kroimy na niewielkie, równe kawałki, np. w paski.
Paprykę wrzucamy na rozgrzaną patelnię (ja użyłam tej patelni, na której smażyłam
polędwiczki, i która pozostała po tym lekko tłusta). Podsmażamy 4-5 min. i dodajemy
cukinię. Po ok. 1-2 min. dodajemy również
pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem oraz
tymiankiem i dusimy do chwili, kiedy warzywa zmiękną, ale zachowają ładny kształt.Upieczone
polędwiczki uwalniamy z nitek i odkładamy na 2 min, by odpoczęły. W tym czasie na talerze wykładamy ugotowany
ryż oraz leczo. Roladki kroimy w plastry i układamy na
ryżu i warzywach. Podajemy od razu :)
