Wykonanie
Jakiś czas temu zrobiłam przepyszne kotlety. No po prostu niebo w gębie ;) Stało się jednak tak, że przepis zapisałam, zdjęcia zrobiłam, ale nie miałam motywacji albo chęci albo weny albo tego wszystkiego na raz, by brać się za pisanie posta. No i w taki sposób przepis przeleżał już jakiś czas, a ja co trochę do niego wracałam, przeglądałam zdjęcia i na tym się kończyło. Wreszcie dziś powiedziałam sobie: dość tego. Gwiazdą dzisiejszego wieczoru będzie
mięso mielone z
kurczaka i
szpinak. Pyszny, zdrowy i zielony, tak jak te kotleciki. Kiedy je robiłam, nie było jeszcze u mnie w sklepach
świeżego szpinaku i w przepisie znajdziecie mrożony. Zachęcam jednak do korzystania ze świeżego. Sama muszę zrobić te kotlety jeszcze raz, bo są naprawdę świetne i tym razem nie sięgnę już po mrożonkę.
Mrożone warzywa pozwoliły mi jakoś przetrwać przydługą i przynudzającą zimę, ale teraz
pora na to co świeże, pachnące i takie kolorowe. Dlatego dziś polecam soczyście zielone kotleciki z równie zielonym dodatkiem :)Kotlety drobiowo-
szpinakowe +
młoda kapustkakotlety robiłam na dwa dni, więc porcja jest spora, przynajmniej dla 4-5 osób, ale
kapustki wystarczy raptem dla 2

Do zrobienia kotletów należy przygotować:450 g
mielonego mięsa z kurczaka450 g
mrożonego szpinaku (jeśli będziecie używać świeżego, to ważne jest, by było go tyle samo co
mięsa)1 jako3-4 łyżki
bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów125 g
mozarelli1-2 ząbki
czosnkuprzyprawy:
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprz,
gałka muszkatołowaolej do smażenia1 łyżka
masłaDo
kapustki:1 niewielka główka
młodej kapusty1 pęczek
koperku3 łyżki
masła1 łyżka
mąkiprzyprawy:
sól,
pieprz,
cukierKapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, myjemy i szatkujemy, usuwając głąb.
Koperek siekamy. W sporym garnku roztapiamy łyżkę
masła i dodajemy
kapustę. Chwilę podsmażamy, a następnie dolewamy ok. 3/4 szkl.
wody, przykrywamy i dusimy ok. 10-15 min. (jeśli mamy starszą
kapustę, to dłużej). Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie odrobiną
cukru. W tym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki
masła, dodajemy 1 łyżkę
mąki i podsmażamy, aż się ładnie zarumieni. Dolewamy trochę
wody z
kapusty (stopniowo, a na początku niewiele, ok. 1 łyżkę), mieszamy i dodajemy do podduszonej
kapusty. Całość jeszcze chwilę dusimy, dodajemy posiekany
koperek i, jeśli jest to potrzebne, jeszcze raz doprawiamy.Rozmrożony
szpinak podsmażamy z łyżką
masła. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mozarellę ścieramy na dużych oczkach tarki.
Mięso mielone,
szpinak,
mozarellę,
bułkę tartą i
jajko łączymy i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy
solą i
pieprzem. Z masy formujemy niewielkie kotleciki, które następnie obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości
oleju na złoto-brązowo. Podajemy z przygotowaną wcześniej
kapustką.

Smacznego!