Wykonanie

Nie ukrywam, że czekałam z tym przepisem, aż
zrobi się zimno, ponieważ użyję do niego mrożonki. Co prawda mogłabym
mrożony szpinak zamienić na świeży, ale potraktowałam te kotlety jako bardzo szybkie i proste danie. Osobom, które nie lubią
szpinaku, bądź wydaje im się, że nie lubią, również radzę spróbować. Smak jest bardzo ciekawy i oryginalny.Składniki :½ kg
mięsa mielonego z
indykaopakowanie
mrożonego szpinaku (czyli 450 gram)1
jajko2-3 ząbki
czosnku1/2 szklanki
płatków owsianych2 łyżki
masłaodrobina
oleju do smażeniaodrobina
bułki tartejPrzyprawy :
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.

Zaczynamy od roztopienia
masła w rondlu, do którego wkładamy następnie zamrożony
szpinak. Czekamy aż się rozmrozi od czasu do czasu mieszając. Następnie dalej gotując czekamy, aż
woda z niego odparuje.reklamaKiedy to nastąpi, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, około 1-2 łyżek
oleju i doprawiamy
gałką muszkatołową. Całość mieszamy i jeszcze chwilkę razem gotujemy po czym odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Mięso mielone z
indyka wkładamy sobie do dość sporej miski (bo w niej będziemy później miały wszystkie składniki). Wbijamy
jajko, dokładamy przestudzony
szpinak i
płatki owsiane. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Masę starannie mieszamy i jeżeli zajdzie potrzeba, tj. jeżeli masa będzie trochę „za luźna” – dokładamy do niej trochę
bułki tartej.Formujemy z niej małej kotleciki, które smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron. Na koniec nadmiar
oleju odsączamy papierowym ręcznikiem.

Smacznego!

