Wykonanie
Aromatyczny
wywar warzywny to podstawa wielu dań. Ja wykorzystuję go przede wszystkim jako bazę do zup i risotta.Aby
wywar był smaczny, "napakowany" smakiem, musi być przygotowany na dobrych warzywach i długo się gotować, aby składniki "oddały" smak. Warzywa najlepiej pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, nie wrzucamy do
wody całych
marchewek czy
cebuli.
Wywar z poniższego przepisu jest bardzo aromatyczny i wyrazisty. Aromat zawdzięcza dodatkowi
suszonych grzybków i sosowi sojowemu. Doskonale sprawdza się jako podstawa dla zup-kremów. Dodanie
białego wina jest opcjonalne (polecam, jeśli
wywar ma posłużyć za bazę do risotta).Warto jednorazowo przygotować więcej
wywaru i pojedyncze porcje zamrozić.Składniki (na ok. 3 litry
bulionu)10
marchewek6
cebul2
pory (tylko część biała i jasnozielona)4
łodygi selera naciowego2 główki
czosnkuok. 2 łyżeczki
zielonego pieprzu w ziarnach (niemielonego)3 suszone
listki laurowekilka
suszonych grzybków4 l
wodypo kilka gałązek świeżych
ziół:
natki pietruszki,
tymianku,
bazylii + kilka listków naci z
selera naciowego250 ml
białego wina (opcjonalnie)2-3 łyżki
sosu sojowegosól i
pieprz - do smakuPrzygotowanie
Marchewki obrać i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
Cebule obrać i pokroić w ćwiartki.
Pory i
seler naciowy pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.Główki
czosnku przekroić w poprzek na pół. Jeśli główki są duże, wystarczy użyć trzy połówki, jeśli są małe - wszystkie cztery.W dużym garnku umieścić przygotowane warzywa,
suszone grzybki,
pieprz w ziarnach i
listki laurowe.Zalać czterema litrami zimnej
wody. Przykryć i zagotować, a następnie zmniejszyć moc kuchenki i gotować
wywar na wolnym ogniu przez ok. godzinę (powinien delikatnie bulgotać).Na koniec dodać do
wywaru świeże
zioła, wlać
wino i
sos sojowy oraz doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Zamieszać.Zgasić kuchenkę, garnek przykryć i odstawić do przestygnięcia.Przecedzić przez sitko z drobnymi oczkami.Sprawdzić pod kątem doprawienia (zwłaszcza
solą).Wykorzystać według potrzeb - do zupy, risotta lub innych smakołyków.Smacznego!