Wykonanie
Dynia to dla mnie nieodłączny element jesieni. W tym okresie nie może jej zabraknąć na
stole. Jest to bardzo uniwersalny składnik, który znajdzie zastosowanie w każdym rodzaju dania - od przystawki, przez zupę i drugie danie, aż do desery.
Dynię można piec, gotować, marynować, a niektóre gatunki jeść na surowo.Dzisiaj przedstawiam przepis na moją ulubioną jesienną zupę
dyniową - bardzo aromatyczną, bo wzmocnioną smakiem pieczonego
jabłka, pieczonej
cebuli i
czosnku oraz piekącą nutką rozgrzewającego
imbiru. W moim domu to stały element przyjęć urządzanych w październiku i listopadzie. Zazwyczaj przygotowuję jej trochę więcej, aby zamrozić i w sezonie "pozadyniowym" przypomnieć sobie jej smak.

Jesienna zupa dyniowa z pieczonej dyni z wyspy Hokkaido, z dodatkiem pieczonego
jabłkaSkładniki na ok. 4 litry zupy3 l domowego
wywaru warzywnego (polecam z tego przepisu)ok. 3 kg dyni (polecam
dynię uchiki
kuri z wyspy Hokkaido)4 średnie
cebule2
jabłka1-2 główki
czosnkukilka gałązek świeżyć
ziół:
rozmarynu,
tymiankuoliwa z oliwek extra verginekawałek świeżego
imbiru (ok. 5 cm)
przyprawy:
gałka muszkatołowa, świeżo mielony
czarny pieprz,
sól morska,
ostra paprykaDo podania:
śmietana 12% (lub inna o dość rzadkiej konsystencji)
pestki dyni (uprażone na sucho na gorącej patelni)PrzygotowaniePiekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C (grzanie góra-dół).Dużą brytfannę wyłożyć folią aluminiową.
Dynie pokroić na mniejsze kawałki (starać się, aby wszystkie miały podobny rozmiar - dzięki temu równomiernie się upieką w tym samym czasie). Wydrążyć miąższ i pestki.
Cebule obrać i pokroić wzdłuż w ćwiartki.
Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.Główkę
czosnku przekroić w poprzek na pół.Kawałki dyni ułożyć w jednej warstwie w brytfannie, skórką do dołu.Pomiędzy kawałki dyni wcisnąć
cebulę,
jabłka,
czosnek i świeże
zioła.Całość posolić, obficie posypać świeżo zmielonym
pieprzem i polać sporym chlustem
oliwy.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości dyni ok. 60 minut. Stan upieczenia dyni sprawdzić widelcem - upieczona do miękkości
dynia z wyspy Hokkaido ma konsystencję lekko rozgotowanego
ziemniaka.Upieczone warzywa odstawić do lekkiego przestygnięcia.Podgrzać
wywar.Porcjami miksować warzywa z
wywarem: ok. 3 kawałki dyni, dodatkowe składniki (
cebula,
czosnek,
jabłko),
wywar.
Dynię z wyspy Hokkaido miksujemy w całości, ze skórką.
Jabłka pozbawiamy skórki (
jabłka po upieczeniu będą bardzo miękkie - konsystencją będą przypominać mus lub zawartość słoiczków dla niemowląt).
Czosnek wyciskamy z łupin.
Zioła wyrzucamy.Dodać
imbir starty na tarce o drobnych oczkach.Na koniec zmiksować całość, dodając
wywar - aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy.Doprawić
solą,
pieprzem, szczyptą
ostrej papryki w proszku i
gałką muszkatołową (nie żałować!).Zmiksować ponownie i podgrzać na niewielkim ogniu. Spróbować i ewentualnie doprawić.Podawać gorącą, z kleksem
śmietany i posypaną uprażonymi
pestkami dyni.Smacznego!

