Wykonanie

Chłodnik to taka zupa, którą każdy zna (choć nie każdy lubi), każdy wie, jak ją przygotować i która w każdej rodzinie, każdej restauracji smakuje zupełnie inaczej. Wszyscy mamy na nią swoje sposoby i dlatego zazwyczaj najbardziej lubimy swoją własną wersję. Dzisiaj przedstawiam taką, która jest szyta na miarę kubków
smakowych moich i mojej rodziny. Chłodnik jest więc intensywny w smaku -
wywar z
botwinki wzmacniam odrobiną dobrego koncentratu buraczanego. Nie lubię bowiem bladoróżowych chłodników, w których prawie nie czuć
słodyczy buraków. W moim chłodniku jest dużo farfocli - dodaję
rzodkiewki,
ogórki i dużo świeżych
ziół. A na koniec obowiązkowo
jajko.P.S. Dzisiejszy post jest jednocześnie setnym opublikowanym przeze mnie przepisem na blogu. :)

Składniki (na 5-6 porcji)1 pęczek
botwinkiszklanka
wody1-2 łyżeczki
soku z cytryny75 ml koncentratu buraczanego*ząbek
czosnkukilka ziarenek
pieprzu2 ziarenka
ziela angielskiego600 ml
jogurtu greckiego250 ml
kefiru2
ogórki gruntowe5-6 dużych
rzodkiewek1 pęczek cienkiego
szczypiorkupół pęczka
koperkuok. 1 łyżka posiekanego
czosnku bulwiastego
sól,
pieprz,
cukier* Należy zwrócić uwagę na skład. Ważne, aby koncentrat nie zawierał żadnych niepożądanych substancji.PrzygotowanieOd
botwinki oderwać liście (nie będą potrzebne do chłodnika).
Buraczki odkroić od łodyżek i obrać.Łodyżki i obrane
buraczki opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.Przełożyć do niewielkiego garnuszka. Dodać
pieprz, ząbek
czosnku przekrojony na pół i
ziele angielskie. Zalać szklanką
wody. Wlać
sok z cytryny. Zagotować. Gdy
wywar będzie już bulgotał, wlać koncentrat. Posłodzić i posolić do smaku. Gotować do czasu, aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut).Odstawić do ostygnięcia. Usunąć
czosnek,
ziele angielskie i ziarenka
pieprzu.
Szczypiorek,
koperek i
czosnek bulwiasty drobno posiekać.
Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ogórki obrać i wypestkować. Pokroić w drobną kosteczkę.Do dużej miski wlać
jogurt i
kefir. Wymieszać. Dodać
zioła i warzywa. Delikatnie wymieszać.Wlać zawartość garnka (
wywar buraczany wraz z ugotowaną
botwinką).Wymieszać dokładnie. Spróbować i ewentualnie doprawić.Wstawić do lodówki na kilka godzin.Podawać z
jajkiem ugotowanym na twardo.Smacznego!