ßßß Cookit - przepis na Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

nazwa

Wykonanie

Chłodnik to taka zupa, którą każdy zna (choć nie każdy lubi), każdy wie, jak ją przygotować i która w każdej rodzinie, każdej restauracji smakuje zupełnie inaczej. Wszyscy mamy na nią swoje sposoby i dlatego zazwyczaj najbardziej lubimy swoją własną wersję. Dzisiaj przedstawiam taką, która jest szyta na miarę kubków smakowych moich i mojej rodziny. Chłodnik jest więc intensywny w smaku - wywar z botwinki wzmacniam odrobiną dobrego koncentratu buraczanego. Nie lubię bowiem bladoróżowych chłodników, w których prawie nie czuć słodyczy buraków. W moim chłodniku jest dużo farfocli - dodaję rzodkiewki, ogórki i dużo świeżych ziół. A na koniec obowiązkowo jajko.
P.S. Dzisiejszy post jest jednocześnie setnym opublikowanym przeze mnie przepisem na blogu. :)
Składniki (na 5-6 porcji)
1 pęczek botwinki
szklanka wody
1-2 łyżeczki soku z cytryny
75 ml koncentratu buraczanego*
ząbek czosnku
kilka ziarenek pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
600 ml jogurtu greckiego
250 ml kefiru
2 ogórki gruntowe
5-6 dużych rzodkiewek
1 pęczek cienkiego szczypiorku
pół pęczka koperku
ok. 1 łyżka posiekanego czosnku bulwiastego
sól, pieprz, cukier
* Należy zwrócić uwagę na skład. Ważne, aby koncentrat nie zawierał żadnych niepożądanych substancji.
Przygotowanie
Od botwinki oderwać liście (nie będą potrzebne do chłodnika).
Buraczki odkroić od łodyżek i obrać.
Łodyżki i obrane buraczki opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
Przełożyć do niewielkiego garnuszka. Dodać pieprz, ząbek czosnku przekrojony na pół i ziele angielskie. Zalać szklanką wody. Wlać sok z cytryny. Zagotować. Gdy wywar będzie już bulgotał, wlać koncentrat. Posłodzić i posolić do smaku. Gotować do czasu, aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut).
Odstawić do ostygnięcia. Usunąć czosnek, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Szczypiorek, koperek i czosnek bulwiasty drobno posiekać.
Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ogórki obrać i wypestkować. Pokroić w drobną kosteczkę.
Do dużej miski wlać jogurt i kefir. Wymieszać. Dodać zioła i warzywa. Delikatnie wymieszać.
Wlać zawartość garnka (wywar buraczany wraz z ugotowaną botwinką).
Wymieszać dokładnie. Spróbować i ewentualnie doprawić.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/06/chodnik-litewski.html