ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z awokado i ogórków z aromatyczną salsą melonowo-ogórkową

Chłodnik z awokado i ogórków z aromatyczną salsą melonowo-ogórkową

nazwa

Wykonanie

W gorące dni, przy pełnym słońcu najlepiej smakują dania przygotowane ze składników, które aż krzyczą słowem "świeżość". Taki jest właśnie ten chłodnik. Orzeźwiający. Delikatny w smaku, choć nutka ostrości, łaskocząca podniebienie z lekkim opóźnieniem, jest zdecydowanie wyczuwalna. Aksamitny. Aromatyczny. Słodkawy. Na upał idealny.
Autorką przepisu jest Agata Wojda, szefowa kuchni w znakomitej restauracji "Opasły Tom" . Recepturę znalazłam na stronie internetowej restauracji. Nie próbowałam zupy w wykonaniu pani Agaty, trudno mi więc ocenić zgodność z oryginałem mojej interpretacji przepisu. Mogę jednak powiedzieć, że efekt końcowy zdecydowanie spełnił moje oczekiwania - chłodnik smakował tak, jak sobie wyobrażałam.
Najważniejsze jest, aby użyć bardzo dojrzałych awokado: miękkich, maślanych, niemal rozpadających się w rękach (najlepiej, gdy nie trzeba ich obierać, a wystarczy tylko wyskrobać miękki miąższ łyżką). Również melon do salsy powinien być jak najbardziej dojrzały, soczysty i słodki. Nie żałujemy też świeżych ziół, które dodają całości aromatu. Ilość wasabi, pasty curry i pieprzu należy dopasować do własnych upodobań smakowych. Ja dałam więcej niż wynikałoby to z przeliczenia proporcji w przepisie podanym na stronie i w moim odczuciu była to ilość idealna - ostrość była wyczuwalna, ale "odległa", niepiekąca w język. Osobom lubiącym bardzo zdecydowane smaki, polecam zwiększyć ilość ostrych przypraw (oczywiście w granicach rozsądku, żeby nie przytłoczyć pozostałych smaków!).
(na podstawie przepisu Agaty Wojdy)
Składniki (na ok. 2 , 5 litra chłodnika, czyli kilkanaście porcji zupy)
[w nawiasach podaję proponowaną ilość składników na kilka porcji]
2 kg + 500 g ogórków* [600 g + 200 g]
5-6 dojrzałych awokado [2-3 szt.]
sok wyciśnięty z 4 cytryn [1,5 szt.]
1,5 l gęstego jogurtu greckiego** [600-700 ml]
2 łyżeczki zielonej pasty curry [niecała łyżeczka]
pół łyżeczki wasabi [szczypta]
2 łyżki miodu akacjowego [2 łyżeczki]
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine [1 łyżka]
1 melon*** [pół]
po 2 łyżki siekanych świeżych ziół: mięty, tymianku, melisy [po łyżce]
sól
biały pieprz
* Użyłam małych ogórków gruntowych, bo moim zdaniem są smaczniejsze, choć ich obieranie i wypestkowywanie (zwłaszcza, gdy ogórków jest 2,5 kg) to dość żmudna praca... Dobrze sprawdza się jednak metoda wyskrobywania pestek małą łyżeczką do espresso.
** Polecam ten . Jest bardzo kremowy.
*** Użyłam odmiany kantalupa . Planowałam kupić melona o bladozielonym miąższu, żeby utrzymać chłodnik w jednolitej kolorystyce. Jednak tamte były nieładne, a melony kantalupa (jest to zresztą moja ulubiona odmiana melona) były dojrzałe i pachnące. Ostatecznie doszłam do wniosku, że drobny pomarańczowy akcent pięknie się komponował z resztą składników.
Przygotowanie
2 kg [600 g] ogórków obrać. Usunąć pestki. Pokroić w spore kawałki.
Awokado obrać, pozbawić pestek i również pokroić w spore kawałki.
Ogórka i awokado wymieszać w dużej misce z połową soku z cytryny. Zmiksować blenderem na gładką masę, dodając powoli łyżkami jogurt grecki.
Dodać curry, wasabi oraz doprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Powinna powstać aksamitna, gładka masa.
Chłodnik przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Pozostałe ogórki obrać i usunąć z nich pestki. Pokroić w drobną kosteczkę.
Melona obrać, wypestkować i również pokroić w drobną kosteczkę.
W miseczce umieścić miód, resztę soku z cytryny, oliwę i zioła. Wymieszać, a następnie połączyć z ogórkiem i melonem i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki.
Przed podaniem dolać do chłodnika kilka łyżek sosu powstałego w misce z melonem i ogórkiem. Zmiksować i sprawdzić pod kątem doprawienia.
Porcje chłodnika wlać do misek. Na powierzchni ułożyć łyżkę salsy melonowo-ogórkowej.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/05/chodnik-z-awokado-i-ogorkow-z.html