ßßß Cookit - przepis na Spaghetti w kremowym sosie ziołowo-jogurtowym

Spaghetti w kremowym sosie ziołowo-jogurtowym

nazwa

Wykonanie

To danie dla prawdziwych miłośników wszelkiego ziela. Jest bardzo aromatyczne, intensywnie ziołowe, o wyraźnie wyczuwalnej jogurtowej nucie. Wymaga sporej ilości pieprzu, żeby połączyć i wydobyć wszystkie smaki. Charakterystycznego aromatu dodają lawenda i nagietek, które wsypałam do gotującego się makaronu. Nitki spaghetti przeszły aromatem przypraw, co doskonale uzupełniło smak potrawy.
Jogurt można zastąpić śmietaną-kremówką - pasta będzie wtedy łagodniejsza choć tłustsza. Ja jednak lubię kwaskowaty smak jogurtu i uważam, że w tym daniu sprawdza się on znakomicie.
Jogurt i jajko najlepiej wyjąć z lodówki na ok. godzinę przed przygotowaniem dania, żeby nie były bardzo schłodzone.
Podaję ilość składników na porcję dla jednej osoby. Wszystko - poza jogurtem i makaronem - dajemy w proporcji 1:1 (jedna jednostka miary na jedną osobę). Prościej nie można!
Składniki na jedną porcję
80-100 g makaronu spaghetti
1 łyżeczka przyprawy ziołowej do sałatek z dodatkiem lawendy i nagietka
1 żółtko
2 łyżki naturalnego jogurtu
1 czubata łyżeczka posiekanego cienkiego szczypiorku
1 czubata łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanej bazylii (użyłam mrożonej)
1 łyżeczka posiekanego oregano (użyłam mrożonego)
1 łyżeczka posiekanego tymianku (użyłam mrożonego)
1 łyżka wiórków parmezanu do posypania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Zagotować wodę na makaron. Do wrzątku dodać sól i przyprawę z nagietkiem i lawendą. Makaron ugotować al dente (dla większości marek makaronów oznacza to czas o 2 minuty krótszy niż podano na opakowaniu).
W misce (odpowiednio dużej, żeby zmieścił się makaron) wymieszać dokładnie trzepaczką żółtka z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem, dodać wszystkie zioła i dokładnie wymieszać.
Gorący makaron (natychmiast po odcedzeniu) przełożyć do miski z masą jogurtową i dokładnie wymieszać - tak, aby każda nitka pokryła się aksamitnym sosem.
Podawać od razu, posypując na wierzchu świeżo zestruganymi wiórkami parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/03/spaghetti-w-kremowym-sosie-zioowo.html