Wykonanie

Już nie pamiętam kiedy i w jakich okolicznościach po raz pierwszy przygotowałam to danie... Wiem jednak, że od tamtej
pory kilkakrotnie je modyfikowałam, aż wreszcie
doszłam do - moim zdaniem - wersji idealnej, którą przedstawiam poniżej.W pierwotnym wydaniu nie było
oliwek - ten składnik dodałam później, bo w daniu brakowało koloru. Dlatego polecam właśnie
czarne oliwki, które ładnie "odcinają się" od pozostałych elementów na talerzu. Drugim zmienianym składnikiem był
makaron. Początkowo korzystałam z klasycznych (mniejszych) pełnoziarnistych fusilli . Do czasu, gdy na sklepowej półce natknęłam się na świderki-giganty, ciemne, przygotowane w 100% z żytniej
mąki. Mają one inny, bardziej wyrazisty smak, który idealnie współgra ze składnikami sosu. Od tamtej
pory nie używam w tym przepisie innego
makaronu. Ostatnią modyfikacją było skropienie dania na talerzu crema di balsamico - niby nic, tylko parę kropel dla ozdoby, a jednak charakterystyczny smak włoskiego condimento znakomicie uzupełnia smak całości. Oczywiście można ten element pominąć bez uszczerbku dla dania, ale jeśli macie pod ręką tę magiczną ciemną substancję, polecam z niej skorzystać!Składniki na dwie porcje200 g
makaronu żytniego
razowego "świderki" (użyłam takiego)1 puszka
tuńczyka w sosie własnym50 g
kaparów1 średnia
cebula2 ząbki
czosnkupół pęczka
natki pietruszkiczarne oliwki (ok. 20-30 sztuk)2 łyżki
oliwy z oliwekłyżeczka
pieprzu cytrynowegoskórka starta z jednej
cytrynysól i
pieprz do smakukilka kropel crema di balsamico (opcjonalnie)Przygotowanie
Cebulę obrać i drobno pokroić.
Czosnek posiekać.Część
oliwek pokroić w plasterki, kilka zostawić w całości.
Natkę pietruszki drobno posiekać.Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę. Dodać
cebulę i
czosnek. Zeszklić na średnim ogniu. Dodać skórkę startą z
cytryny.Zagotować i posolić
wodę na
makaron. Ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłożyć filiżankę
wody z gotowania
makaronu.
Makaron, którego użyłam gotuje się bardzo krótko - tylko 4 minuty. Używając innego rodzaju trzeba odpowiednio "zgrać w czasie" gotowanie
makaronu z przygotowaniem sosu.Do patelni z
cebulą dodać odsączonego
tuńczyka,
kapary i
oliwki.Doprawić
pieprzem cytrynowym,
solą i zwykłym
pieprzem. Wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu do czasu, aż ugotuje się
makaron.Sos rozrzedzić kilkoma łyżkami
wody z gotowania
makaronu.Na koniec dodać
natkę pietruszki (odrobinę zostawić do dekoracji).Odcedzony
makaron wymieszać dokładnie z sosem.Podawać od razu, posypane
natką pietruszki i świeżo zmielonym
pieprzem oraz skropione kilkoma kroplami crema di balsamico .Smacznego!

