Wykonanie
"Jak dobrze wstać skoro świt..." W rytm tej piosenki podążyłam do kuchni przyszykować śniadanie dla moich
bliskich. Co takiego im zaserwuję??? Dziś tartaletki z pełnoziarnistej
mąki z pieczonym
boczkiem,
cebulką,
jajkami oraz
szczypiorkiem do tego
sałatka ze świeżych warzyw i szklanka soku Tymbark. Po takim poranku śmiało możemy ruszać na podbój świata w nowym tygodniu:)


Składniki na 6 tartaletek:- 200 g
mąki pełnoziarnistej- 100 g
masła- 1/2 łyżeczki
soli- 4 łyżki
wodySkładniki na nadzienie:- 6
jajek- 15 plastrów
boczku- 1 opakowanie
serka topionego śmietankowego (100 g)-
przyprawy (
sól,
pieprz,
papryka słodka)- 1
cebula czerwona-
szczypiorekSałatka ze świeżych warzyw:- 1/2
pomidora- 1/4
ogórka- 1/4
papryki- 3 łyżki
kukurydzy- 4 liście
sałaty- 1 łyżka
oliwy-
sól,
pieprz

Wykonanie:Zaczynamy od przygotowania ciasta:
mąkę,
masło,
sól i
wodę mieszamy razem. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm, podsypując
mąką i wycinamy koła (odmierzone od foremek). Plastry
boczek kroimy na 4 części układamy na papierze do pieczenia i razem z gotowymi tartaletkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Tartaletki pieczemy 15-17 min w temperaturze 170 st. Pamiętamy, aby
boczek wyciągnąć po upływie ok. 10 min!
Jajka wbijamy do miski dokładnie mieszamy razem z
serkiem topionym, posiekanym
szczypiorkiem i przyprawiamy do smaku.
Cebulkę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanej patelni.


Do upieczonych tartaletek wrzucamy
cebulkę oraz kawałeczki upieczonego
boczku i zalewamy masą jajeczną, Wkładamy do piekarnika na 13-15 min.Po wyciągnięciu wykładamy tartaletki na talerz i podajemy z warzywami ( zmieszane w misce pokrojony
pomidor,
ogórek,
papryka i
kukurydza z
oliwą i
przyprawami) podanymi na liściach
sałaty.


