Wykonanie
Jesień trwa w najlepsze. Chłodne poranki i wieczory to już norma, a i w ciągu dnia nie zawsze słońce zaszczyci nas swoją obecnością. Wracając zmarznięta do domu pierwsze, co robię to idę do czajnika i nastawiam
wodę na
herbatę. Do
herbaty cytryna,
sok malinowy albo
miód.... jestem w siódmym niebie. Jednak, co zrobić kiedy nie tylko zimno doskwiera, ale także głód? Rozwiązanie zdaje się być proste warto pokusić się o przygotowanie zupy kremu.


Składniki:- 4 średniej wielkości
buraczki-
marchewka- 1/2
pietruszka- 1/4
selera- 2 skrzydełka- odrobina
ostrej papryki- 2 łyżki
śmietanyWykonanie:Zaczynamy od przygotowania
bulionu. Ostatnio bardzo rzadko wykorzystuję
kostki rosołowe. Wolę wrzucić do garnka kawałek
mięska, warzywa, doprawić
solą i
pieprzem i
bulion gotowy. W drugim garnku gotujemy
buraki. Zajmuje to ok. 30-45 min, dlatego w międzyczasie można napić się
kawy :) Po ugotowaniu
buraków, odcedzamy je i odstawiamy na kilka minut na balkon, aby ostygły. W tym czasie wyciągamy z
bulionu skrzydełka oraz kawałek
marchewki do dekoracji. Obrane
buraki kroimy na mniejsze kawałki- jeden zostawiamy. Wrzucamy do
bulionu i całość blenderujemy. Doprawiamy krem odrobiną
kminku, a także dodajemy papryczkę. Gotowy krem podajemy z łyżką
śmietany,
marchewką i listkiem
pietruszki:)Jeśli chcemy przyspieszyć sobie pracę, zamiast świeżych
buraków możemy użyć tych ze słoika, w takim przypadku potrzebujemy cały 250 ml słoik. Warto też pokusić się o przygotowanie większej ilości
bulionu (można go zamrozić), dzięki
czemu kolejny krem powstanie znacznie szybciej.
