Wykonanie
W tym tygodniu pogoda nas rozpieszcza..... Co prawda nie jest już zielono, ale słońce się uśmiecha, a to zobowiązuje. Dzisiaj rezygnuję z kanapek. Po krótkim namyśle wyciągam z lodówki
jajka i
rukolę. Połączenie dość nietypowe? Co tam, kto nie ryzykuje ten nie wygrywa. Chwila namysłu i jest pomysł na faszerowane
jajka na
rukoli ze świeżymi
pomidorami,
ogórkiem i
papryką zieloną.Składniki:- 3
jajka- 1
parówka- 3 łyżki
jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka
suszonego koperku- garść
rukoli- 6 plastrów
ogórka- 4 plastry
pomidora- kawałek
zielonej papryki- łyżka
oliwy- suszona
bazylia,
oregano-
sól,
pieprz- 1
bułkaWykonanie:
Jajka gotujemy na twardo czyli jakieś 10 min od momentu zagotowania. Po odcedzeniu zalewamy je zimną
wodą, aby szybciej wystygły. Na talerz układamy
rukolę oraz pokrojone warzywa, polewamy
oliwą i posypujemy
przyprawami. Zimne
jajka obieramy, przekrawamy na pół i wydłubujemy do miseczki
żółtka. Do
żółtek wrzucamy drobno pokrojoną
parówkę oraz
koperek,
sól,
pieprz i mieszamy z
jogurtem naturalnym. Gotowym farszem zapełniamy dziurki w białkach. Dekorujemy listkiem świeżej
pietruszki.Faszerowane
jajka układamy na przygotowanym talerzu z
rukolą i warzywami.
Coś na dobry początek :)