Wykonanie
Po świętach należy wyjeść wszystko co pozostało :DNam zostały 2 surowe
białe kiełbaski.Wpisałam w Google "
biała kiełbasa przepisy" i pooglądam zdjęcia... oprócz gotowanej, pieczone, smażonej po prostu
kiełbasy, można zrobić szaszłyki oraz PIEROGI (pierogi mazurskie)tak więc dziś na obiad:

SKŁADNIKI:2
białe kiełbasy (my mieliśmy swojskie, pikantne)1
białko1 mała
cebulkaszczypta
soli, szczypta
pieprzu0,5 kg
mąkiłyżka
olejuciepła
wodagarść ściętej
rzeżuchyjogurt naturalnykawałek
białego sera (ewentualnie)łyżka
majonezu
Surową
białą kiełbasę sparzamy wrzątkiem. Ściągamy flak i rozdrabiamy widelcem
mięso, dodajemy
białko, szczyptę
soli i
pieprzu oraz zeszkloną na
oleju cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Odstawiamy na chwile do lodówki.Następnie możemy zrobić sos i dać mu chwilę by się przeżarł. Strzyżemy
rzeżuchę, siekamy, dodajemy do
jogurtu i rozdrobnionego
białego sera. Dodajemy łyżkę
majonezu, szczyptę
soli i
pieprzu, mieszamy.

Ciasto pierogowe robimy według mojego przepisu: sprawdzone ciasto pierogoweWyrobione ciasto, wałkujemy wykrawamy koła szklanką od
piwa, nakładamy farsz, sklejamy.

Gotujemy w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. W tym momencie spróbowałam :P już były pyszne:)

Ale tym razem usmażyłam je na
oleju do zarumienienia.Wyszły fenomenalnie!! A wraz z sosem niesamowite!! Naprawdę polecam :D


Smacznego!!!