ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Składniki na farsz:
25 dag białego sera
25-30 dag ziemniaczanego pirre
1 łyżka słoniny mielonej lub pokrojonej w drobne kawałeczki
1 średnia cebula
sól i pieprz do smaku
N patelni wytop słoninę, a następnie dodaj pokrojoną w drobna kostkę cebulę, smaż na wolnym ogniu do zrumienienia cebuli, a następnie odstaw do wystygnięcia.
a o to i skwareczki........
Ser i ziemniaki włóż do miski i wymieszaj mikserem, zimną słoninę z cebulą i dopraw solą i pieprzem oraz wszystko razem wymieszaj.
A tak to mniej więcej wygląda........
Składniki na ciasto:
30 dag mąki < to jest około 2 szklanek>
1/2 szklanki gorącej wody
3 łyżki oleju
Do miski wsyp mąkę dodaj olej i wodę i ugnieć ciasto.
Nasze ciasto........
Ciasto podziel na trzy kawałki i pokolei rozwałkuj bez mąki < nie powino przywierac do blatu> na grubośc około 2-3 milimetrów, a następnie na całym placku powycinaj szklanką koła.
Nasze kółeczka..
Do powycinanych kół nałóz łyżeczką na środek farsz , a następnie dokładnie posklejaj pierogi.
Około takiej ilości farszu.
Posklejane pierogi układaj na czystej ściereczce .
Pierogi wrzucaj do wrzącej,osolonej z łyżką oleju wody i gotuj po wypłynięciu na wieszch na wolnym ogniu około 5-8 minut. Odcedz i wyłóż na talerz i oprusz skwareczkami słoniny z cebulą. Smacznego !
Idealne ......
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/01/Pierogi-ruskie.html