Ryba po grecku wbrew nazwie nie ma nic wspólnego z Grecją :P za to bardzo często pojawia się na polskich stołach np. na wigilii. Zatem zapraszam do stołu!Ja robię wersję bardziej kanapkową i przede wszystkim najlepiej smakującą na zimno.Składniki:- 1 kg filetów kilka ryby mrożonej (morszczuk, mintaj, sola)- 4 średnie marchewki- 2 średnie pietruszkimały seler- 4 cebule- większy słoiczek koncentratu pomidorowego- 1 liść laurowy- sól/pieprz do smaku- 2 ziarenka ziela angielskiego- olej do smażenia- 1/2 szklanki wody- cukier- natka pietruszki do dekoracjiWarzywa myjemy,obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy rozmrożoną rybę. smażymy chwilkę. Po czym dorzucamy warzywa i przyprawy dusimy do miękkości. Rybka powinna się rozpaść. Wówczas mamy możliwość wymieszania składników. W razie potrzeby podlewamy wodą.