Wykonanie
Lekkie danie, nie zalegające w żołądku na dłużej niż to konieczne. Dodatkowo trochę dla leniwych ;) dużo tutaj gotowania nie ma (pomimo dużej ilości składników).
Składniki, 2 porcje:20 małych oczyszczonych
krewetek1 łyżka startego
imbiru2 ząbki
czosnkukawałek lub cała
papryczka chili (do smaku)1/2
czerwonej paprykiłyżeczka
oliwy do smażenia2 łyżki
sezamu2 łyżki posiekanego
szczypiorku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2 łyżki słodkiego sosu
chilligarść
kiełków rzodkiewkikilka
fistaszków1 łyżeczka
octu (ja użyłam
ryżowego)1 łyżka
sosu sojowego (opcjonalnie)
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej wrzucić na wrzątek, zdjąć z ognia i odstawić na 2 minuty pod przykryciem, odcedzić na sitku i przelać
wodą).Mrożone
krewetki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-5 min.Drobno siekamy
czosnek,
imbir i papryczkę.
Paprykę natomiast kroimy na krótkie i wąskie paski.Połowę
papryczki chili i
sos sojowy i
ocet mieszamy ze sobą i odstawiamy na chwilę.Na patelni podgrzewamy
oliwę, wykładamy
imbir i
czosnek i mieszając lekko rumienimy na umiarkowanym ogniu (około 2 minuty).Wrzucamy
krewetki, doprawić
solą i smażyć przez około 3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy
papryczkę chili,
paprykę oraz
sezam, i mieszamy.Po około minucie dodajemy
makaron i całość smażymy przez pół minuty. Dodajemy sos i
sezam, mieszamy na ogniu, po czym zdejmujemy patelnię. Dorzucamy resztą składników
szczypiorek,
natkę i orzeszki :)Dokładnie mieszamy jeszcze raz i możemy już konsumować :)Smacznego!