ßßß Cookit - przepis na Bitki w sosie

Bitki w sosie

nazwa

Wykonanie

Zawsze bałam się przygotowywania mięsa wołowego. Często pomimo całej chęci i starań, wychodziła zelówka... już wiem dlaczego ! ;)
Pewnie dla niektórych będzie to oczywista oczywistość, długość duszenia ma wpływ na miękkość mięsa.
Tak, tak wiem, blondynka ze mnie... bitki wyszły super!
Składniki (ok 4 porcje):
700 dag mięsa wołowego najlepiej z pierwszej krzyżowej
1 cebula
1 łyżka musztardy
1 łyżka papryki słodkiej
sól/pieprz do smaku
mąka
ziele angielskie i listek laurowy
oliwa do smażenia
2 szklanki bulionu wołowego
1 łyżeczka sosu worchestershire (opcjonalnie)
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy koniecznie w poprzek włókien na ok 1 cm plastry, które następnie lekko rozbijamy tłuczkiem.
Następnie mięso solimy i oprószamy pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy do smażenia. Ja użyłam głębokiego woka (z lenistwa - bo nie trzeba wtedy dwóch garnków myć ;))
Obsmażamy do czasu, aż mięso się zarumieni.Do garnka dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Dodajemy musztardę, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz łyżkę papryki. Całość zalewamy bulionem.
Tak przygotowany garnek na niedużym ogniu i dusimy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Gdy mięso będzie już gotowe zagęszczamy sos odrobiną m ąki.
Podobno reguła jest taka: Im starsze mięso, tym dłużej będzie się dusić. Ja swoje bitki dusiłam 90 min.
Najlepiej smakują z puree z natką pietruszki i obowiązkowo buraczkami ;)
Smacznego!
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2013/03/bitki-w-sosie.html