ßßß
Składniki (ok 4 porcje):700 dag mięsa wołowego najlepiej z pierwszej krzyżowej1 cebula1 łyżka musztardy1 łyżka papryki słodkiejsól/pieprz do smakumąkaziele angielskie i listek laurowyoliwa do smażenia2 szklanki bulionu wołowego1 łyżeczka sosu worchestershire (opcjonalnie)Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy koniecznie w poprzek włókien na ok 1 cm plastry, które następnie lekko rozbijamy tłuczkiem.Następnie mięso solimy i oprószamy pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy do smażenia. Ja użyłam głębokiego woka (z lenistwa - bo nie trzeba wtedy dwóch garnków myć ;))Obsmażamy do czasu, aż mięso się zarumieni.Do garnka dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Dodajemy musztardę, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz łyżkę papryki. Całość zalewamy bulionem.Tak przygotowany garnek na niedużym ogniu i dusimy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W razie potrzeby podlewamy wodą.Gdy mięso będzie już gotowe zagęszczamy sos odrobiną m ąki.Podobno reguła jest taka: Im starsze mięso, tym dłużej będzie się dusić. Ja swoje bitki dusiłam 90 min.Najlepiej smakują z puree z natką pietruszki i obowiązkowo buraczkami ;)Smacznego!