ßßß Cookit - przepis na Bitki wołowe w sosie

Bitki wołowe w sosie

nazwa

Wykonanie

Składniki :
1 kg mięsa wołowego
2 średnie cebule
1 łyżka musztardy
ziele angielskie, liść laurowy
przyprawa do wołowiny, papryka słodka
mąka (do obtoczenia bitek)
olej (do smażenia)
Marynata:
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Mięso myje i osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję na ok 1cm plastry i lekko rozbijam je tłuczkiem. Kroję cebulę w piórka i podsmażam na oleju. Plastry mięsa przyprawiam, smaruje musztardą, obtaczam w mące i smażę na rumiano na tym samym tłuszczu, co cebulę. Dodaje kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy oraz łyżeczkę papryki. Zalewam wodą do 3/4 wysokości mięsa.
Duszę na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Kilka razy mieszam, przekładam bitki na drugą stronę. W razie potrzeby zalewam wodą. Moje mięso dusiłam około godziny.
Można podawać z kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi, ziemniakami lub ryżem.
Ja z moim mężem mieliśmy dziś ochotę na ryż :)
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/01/bitki-woowe-w-sosie.html