Wykonanie

Po pierwsze - krewnym i znajomym
królika dziękuję za ciągłe marudzenie nad uchem, że mam reaktywować bloga ;)Po drugie - po raz niewiemktóry w moim życiu melduję się z nowego mieszkania, nowej kuchni i nowego stanu umysłu, związanego z tym, że nikt mi już nie marudzi nad uchem, że
szpinak jest fe i mam robić tylko
kurczaka z
ziemniakami.W kółko.Po trzecie -
razowe naleśniki ze
szpinakiem,
kurczakiem,
ciecierzycą i różnymi innymi dobrociami. Pyszne i diablo sycące - dwa w zupełności wystarczają na sycący posiłek.

Składniki:Na naleśniki:1
jajkoMlekoWodaMąka pełnoziarnista (użyłam mieszanki 3 mąk pełnoziarnistych Lubelli)
SólOlejNa farsz:1
pierś z kurczaka450g
mrożonego szpinaku1 szklanka ugotowanej
soczewicy (może być z puszki)4
suszone pomidory (mogą być z
oleju)40g
parmezanuSól,
pieprz,
zioła prowansalskie4 łyżki
jogurtu greckiegoCamembert na wierzchCzas wykonania: 1,5hKoszt: ok. 14-17złWykonanie:Smażymy naleśniki, niestety - proporcji z mojej strony brak, sławetne "na oko". Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne.
Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na patelni aż
woda odparuje. Dodajemy
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie, tarty na bardzo drobno
parmezan,
soczewicę,
jogurt grecki i wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie dość gęsta papka.
Kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę, posypujemy
pieprzem,
solą,
ziołami prowansalskimi. Krótko smażymy na patelni, na odrobinie
oleju, aż będzie usmażony, ale wciąż soczysty. Mieszamy go z masą
szpinakową. Całość przesmażamy jeszcze chwilę, aż do podgrzania i połączenia smaków.Naleśniki zwijamy w kwadratowe
kopertki, nakładając do środka ok. 1,5 łyżki farszu. Zapiekamy chwilę w piekarniku aż do roztopienia kawałka
camemberta, którego kładziemy na wierzchu.Z podanej porcji wyszło mi 8 nafaszerowanych naleśników + sporo naleśników luzaków, które skończą
śniadaniowo ;)