Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki
makaronowe i warzywne. Co najmniej raz na dwa tygodnie muszę przygotować jakieś zapiekane danie. Tym razem zapiekanka, której głównym składnikiem jest
bakłażan i
cukinia, a reszta trafiła tam przypadkowo:) Zapiekanki mają to do siebie że można je przygotować ze wszystkiego co w danej chwili znajdziemy w lodówce :)Składniki:

- 2 nieduże
bakłażany- 2 małe
cukinie- 3
ziemniaki- 300 g
pieczarek- 1
marchewka- 1 fenkuł (
koper włoski)- pół
papryki- ulubione
zioła-
przyprawa do ziemniaków-
ser żółty do posypania
Sos beszamelowy:- 2 łyżki
masła- około 2, 3 łyżki
mąki- 1,5 szklanki
mleka-
gałka muszkatołowa-
sól,
pieprzPrzygotowanie:1. Na początek wszystkie warzywa należy opłukać i obrać.
Ziemniaki i
marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy do gorącej, osolonej
wody. Gotujemy 5 minut, następnie odcedzamy i hartujemy je zimną
wodą. To samo robimy z fenkułem: kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy chwilę w gorącej wodzie.2.
Bakłażana i
cukinię kroimy w plastry.3.
Pieczarki kroimy, solimy i podsmażamy na odrobinie
oliwy. Doprawiamy
ziołami i
pieprzem.4. Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą. Wykładamy plasterki
ziemniaków i
marchewki. Posypujemy
przyprawą do ziemniaków.

5. Układamy następną warstwę -
bakłażana i
cukinię. Lekko solimy.

6. Posypujemy odrobiną startego
żółtego sera i układamy podsmażone
pieczarki oraz pokrojoną
paprykę.

7. Przygotowujemy
sos beszamelowy - przepis tutaj, którym zalewamy warzywa. Na wierzch układamy kawałki fenkułu, smarujemy resztą sosu i posypujemy pozostałym
serem.

8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.