Wykonanie
Moja
śniadaniowa propozycja na dzisiejszy poranek, dla wielu z Was to pewnie dzień wolny więc możecie zaszaleć.7g suchych
drożdży2 łyżki stopionego
masła3/4 łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka
cukru1
żółtko2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki ciepłego
mleka2 łyżeczki świeżego posiekanego
tymianku,
kolendry i
oregano3-4
suszone pomidory w
oliwie
W misce łączymy składniki suche -
drożdże,
sól i
cukier, a w drugiej
mleko,
masło i
żółtko,
zioła i pokrojone bardzo drobno
pomidory. Łączymy mokre z suchymi za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy stopniowo
mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinkę. Następnie dzielimy ciasto na części - mi wychodzi średnio 8 bułeczek. Postępujemy tak jak w przypadku bułeczek
czosnkowych - robimy wałeczek, na środku zawiązujemy supełek i wtykamy końce jeden na górze, drugi na dole - instrukcja tutaj . Zostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.