Wykonanie
Dynia to piękna oznaka jesieni. Wielka, okrągła, intensywnie pomarańczowa (chociaż zielone odmiany tez mam na "plantacji"), piękna... Tym razem proponuję Wam ciasto
dyniowe z polewą z
mascarpone.250g musu z dyni200g
masła1 szklanka
cukru2 łyżeczki esencji waniliowejskórka z jednej
limonki3
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia150g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudrumigdały w płatkach

Zrobić mus z dyni, czyli upiec
dynię w naczyniu do zapiekania skórką do dołu przez 40 minut w 160 stopniach.. Następnie kiedy będzie już miękka, obrać i zmiksować.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać
cukier oraz esencję
waniliową, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni i skórkę z
limonki i wymieszać. Wystudzić. Do masy dodać
żółtka i wymieszać. Z
białek ubić pianę. Do masy dodać stopniowo przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wymieszać i na koniec dodać piane z
białek i delikatnie przemieszać masę. Piec 45 minut w 180 stopniach, porcja jest na tortownicę o średnicy 25cm, którą należy wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą.Kiedy gotowe ciasto przestygnie dodajemy polewę, czyli zmiksowany
serek mascarpone z
cukrem pudrem i dekorujemy
płatkami migdałowymi.Inspiracja: Kwestia smaku