Wykonanie
Mimo tropikalnej pogody w sobotę upiekłam ciasto, Nie zdarza mi się to jakoś szczególnie często, ale jakoś tak mnie naszło. Trzeba korzystać z sezonowych
owoców póki są.300g
mąki pszennej2 łyżki + 2/3 szklanki
cukru4
jajka- oddzielnie
białka i
żółtka150g
margaryny1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżki
kakao1l
jagód
Mąkę, 2 łyżki
cukru,
żółtka,
margarynę i
proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto. Następnie podzielić je na 3 części, jedną większa i dwie mniejsze. Jedną mniejszą zagnieść ponownie z dodatkiem
kakao aż się zabarwi. Wszystkie trzy kulki włożyć do zamrażalnika. Z
białek należy ubić pianę, kiedy już ładnie stanie stopniowo dodać 2/3 szklanki
cukru nadal ubijając aż będzie kremowa i błyszcząca - jak na
bezę. Wyjąć z zamrażalnika ciasto. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce jarzynowej dużą kulkę ciasta. Następnie wyłożyć
jagody, na nie zetrzeć
kakaowe ciasto, wyłożyć
bezę i na koniec zetrzeć małą jasną kulkę ciasta. Piec ok 40 minut w 180 stopniach., Kroić dopiero kiedy całkiem wystygnie.
jagody można zamienić na inne
owoce albo
dżem.