Wykonanie

Jakiś czas temu natknęłam się w necie na wspaniały przepis na Pleśniak z
jagodami. Autorem, a zarazem inspiracją do wykonania pleśniaka był blog – uśmiechnięte
banany :) Przyznam się, że pleśniaka wykonałam w swoim życiu po raz pierwszy i muszę powiedzieć, że wyszedł wyśmienity. Okazja też była nie byle jaka – chciałam uświetnić powrót Pana K. do domu. Chyba mi się udało bo Pan K. zjadł od razu pół blachy, a drugie pół musiałam schować :)Choć znam to ciasto od lat … nigdy specjalnie nie darzyłam go jakimś specjalnym uznaniem, ani zainteresowaniem. Dzięki Uśmiechniętym
bananom zwykły pleśniak nabrał nowego wyrazu :)Co będzie potrzebne: na blachę 20 x 32cm:3 szklanki
mąki pszennej250 g (1 kostka) zimnej
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. pół szklanki
cukru pudru4
jajka (osobno
żółtka i
białka)1 łyżka
śmietany 18%2 łyżki gorzkiego
kakaopół słoika
powideł śliwkowychok. 300 g
jagód2/3 szklanki
cukru do
białekcukier puder do posypania ciastaJak przygotować:Przesianą
mąkę posiekaj na stolnicy razem z
margaryną, proszkiem i
cukrem pudrem. Dodaj
żółtka i
śmietanę. Zagnieć szybko ciasto.Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej z nich dodaj
kakao i zagnieć ciasto. Jedną jasną część ciasta włóż do lodówki na ok. 1 godz., dwie pozostałe (jasna i ciemna) włóż do zamrażalnika (muszą być dobrze schłodzone).Ciasto z lodówki wyłóż rozwałkowane na formę do pieczenia (można ją wyłożyć papierem do pieczenia – wtedy ciasto lepiej się wyciąga po upieczeniu). Na ciasto wyłóż i rozsmaruj równomiernie
powidła śliwkowe, a na powidła wysyp czyste i suche
jagody.Ciemne ciasto z zamrażalnika zetrzyj do formy na tarceo grubych oczkach.
Ciastem równomiernie zakryj
jagody.Z
białek i
cukru zwykłego ubij sztywną pianę. Wylej ją na ciemne ciasto i rozsmaruj dokładnie na całej powierzchni ciasta. Teraz na pianę należy zetrzeć ostatnie - jasne ciasto z zamrażalnika.

Ciasto pieczemy przez ok. 40 - 60 minut w temperaturze 180 st, aż wierzch się zarumieni.

To ciasto "pokochał" Pan K. :)
Synio nie mógł się od niego oderwać …

Było smaczne, wilgotne, nie za słodkie, nie za kwaśne, dobre letnie ciasto z
owocami
Inspiracja : http://usmiechnietebanany.blogspot.com/2014/07/plesniak-z-jagodami.html