ßßß Cookit - przepis na Faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam, bo wszak nie sezon na oberżynę, ale całe szczęście bakłażany są teraz dostępne przez cały rok. Michał kupił dwa malutkie, idealne właśnie do nadziania farszem.
2 małe bakłażany
kilka oliwek
1 średni por
kilka pieczarek
4 suszone pomidory z oliwy
2 plasterki szynki dojrzewającej
olej, sól, pieprz
odrobina tartego sera
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ ze środka. Pieczarki pokroić na niewielkie kawałki i podsmażyć na oleju aż odparuje woda, następnie dodać pokrojonego w półplasterki pora. Dusić do miękkości. Wymieszać z pokrojonymi pomidorkami, oliwkami i szynką. Środek bakłażana skropić olejem, nałożyć farsz, posypać serem i zapiec przez 30-40 minut 1w 180 stopniach aż bakłażan będzie miękki.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/03/faszerowany-baklazan.html