ßßß
Cookit - przepis na Faszerowany bakłażan
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Faszerowany bakłażan
Składniki
Bakłażan
Oliwki
Pory
Pieczarki
Suszone pomidory
Oliwa z oliwek
Szynka dojrzewająca
Olej
Sól
Pieprz
Ser
Wykonanie
Dawno nie robiłam, bo wszak nie sezon na
oberżynę
, ale całe szczęście
bakłażany
są teraz dostępne przez cały rok. Michał kupił dwa malutkie, idealne właśnie do nadziania farszem.2 małe
bakłażany
kilka
oliwek
1 średni
por
kilka
pieczarek
4
suszone pomidory
z
oliwy
2 plasterki
szynki dojrzewającej
olej
,
sól
,
pieprz
odrobina tartego
sera
Bakłażany
przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ ze środka.
Pieczarki
pokroić na niewielkie kawałki i podsmażyć na
oleju
aż odparuje
woda
, następnie dodać pokrojonego w półplasterki
pora
. Dusić do miękkości. Wymieszać z pokrojonymi
pomidorkami
,
oliwkami
i
szynką
. Środek
bakłażana
skropić
olejem
, nałożyć farsz, posypać
serem
i zapiec przez 30-40 minut 1w 180 stopniach aż
bakłażan
będzie miękki.
Źródło:
http://mamabartka.blogspot.com/2012/03/faszerowany-baklazan.html
Przepisy powiązane
Macaroni z pesto oliwkowo - pomidorowym podane z chipsem z bakłażana
Nadziewane pieczarki
Placki z chleba i bakłażanu
Bakłażan faszerowny pęczakiem z pieczarkami i suszonymi pomidormi
Pasta warzywna
Składniki powiązane (0)