Wykonanie
Placki z
bakłażanem z dodatkiem
chleba,
suszonych pomidorów i
oliwek...

Uwielbiam placki smażone na patelni. Akurat tak się złożyło, że w lodówce miałam
bakłażana, z którego chciałam zrobić placki. Szukając pomysłu niestety natrafiałam na
bakłażany krojone w talarki, które to w różnorodny sposób były podsmażane. Nie o to mi chodziło. W końcu, kiedy stwierdziłam, że spróbuję sama - znalazłam taki oto przepis, którym to lekko się posiłkowałam w tworzeniu własnej wersji.Składniki:1 mały
bakłażan4 małe kromki
chleba1 mała
cebula1 łyżka posiekanych
oliwek2 łyżki posiekanych
suszonych pomidorówsól,
pieprz do smaku
oliwa do smażeniaPrzygotowanie:
Chleb moczymy w wodzie, aż do uzyskania papki. Dodajemy posiekaną w kostkę
cebulę,
oliwki i
pomidory.
Bakłażan kroimy w drobną kostkę, obficie posypujemy
solą, kiedy puści sok, płuczemy i gotujemy ok 10 min we wrzącej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do całości. Wszystko mieszamy, przyprawiamy i smażymy na patelni z dodatkiem
oliwy. Podaję ciepłe z dodatkiem
sosu czosnkowego. Smacznego :)