ßßß
Przez Marzena 8 lutego 2018Bakłażany dzięki zawartości błonnika i kwasu chlorogenowego obniżają poziom cholesterolu. Skórka bakłażana zawiera unikalne związki fenolowe, wśród których można wymienić antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami, przez co opóźniają procesy starzenia, przeciwdziałają nowotworom, a także nadają skórze, paznokciom oraz włosom zdrowy wygląd.Składnikibakłażan pokrojony w kostkę - 1,5 szklankatofu twarde - 1/3 szklankiorzechy włoskie- zmielone - 1/2 szklankipor pokrojony drobno - 1/3 szklankiczosnek-poszatkowany - 1 ząbeksuszone pomidory w oliwie - 3-4 sztukipieprz, sól i przyprawa warzywana do smakuolej do smażeniaInstrukcjePor, bakłażan i czosnek podsmażamy na oleju pod koniec dodając bardzo drobno pokrojone pomidory i dobrze rozgniecione tofu.Tak podsmażone warzywa możemy lekko przemielić blenderem ręcznym na tyle żeby pasta była dobra do rozsmarowania.Dodajemy orzechy włoskie, przyprawy. Mieszamy i pasta gotowa.