ßßß Cookit - przepis na Szarlotka Nigela Slatera

Szarlotka Nigela Slatera

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię Nigela Slatera i jego programy kulinarne. Nie przywiązuje on za wielkiej wagi do prezentacji, tu trzy kropki sosu a tu trzcinka szczypiorku, tylko gotuje smacznie, rodzinnie i ze świeżych produktów. Bardzo mi się spodobała jego trochę nietypowa szarlotka. Mama skwitowała, taka trochę niechlujna, a ja powiem, że "rustykalna", brzmi lepiej prawda? Jak spróbowała już nie zwracała uwagi, że nie idealna tylko, że pyszna :)
200g mąki pszennej
100g masła
1 żółtko
1 białko
2-3 łyżki wody (zależy od wilgotności mąki)
szczypta soli
6-8 jabłek (np. szare renety)
3-4 łyżki cukru
trochę cynamonu
2 goździki
łyżka masła
tarty parmezan
Mąkę z masłem i żółtkiem zagnieść dosyć szybko, dodać stopniowo wodę wedle potrzeby, na koniec dognieść trochę tartego parmezanu. Rozwałkować na placek o grubości 5mm, włożyć luźno do foremki i wstawić na 5 minut do lodówki. Jabłka obrać (chociaż to nie jest konieczne), pozbawić ogryzków i pokroić na dosyć duże kawałki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka, cukier, cynamon i goździki i przesmażyć żeby jabłka lekko zmiękły, ale pozostały jędrne. Jabłka wyłożyć na środek ciasta i otulić ciastem tworząc "kopczyk", ale tak żeby jabłka na środku wystawały. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem z kroplą mleka. Posypać odrobinę tartym parmezanem. Piec 30-40 minut w 180-200 stopniach. Podać z kwaśną śmietaną.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/01/szarlotka-nigela-slatera-troche-inna.html