Wykonanie
Od dawna za mną chodziła żeby ją upiec. Najlepsze są ponoć podlaskie, nie mam porównania, bo jadałam tylko właśnie tamtejsze i jedno co
mogę powiedzieć to to, że były pyszne i dla miłośników
ziemniaków,
kartofli, pyr były czymś wspaniałym. Więc kiedy zgadałyśmy się z Izą, że fajnie byłoby coś razem upichcić i padło hasło "babka ziemniaczana", nie traciłyśmy więcej czasu. Zebrałyśmy ekipę i do dzieła.Podałam przepis podstawowy, a na pewno dziewczyny dodały sporo od siebie i każda babka wyjdzie inna, ale równie wspaniała.1,5kg
ziemniaków300-350g
wędzonego boczku2
cebule2-3 ząbki
czosnku3
jajka3 łyżki
maki pszennejsól,
pieprz, wg gałka/majeranek/tymianek (ja dałam
sól i
tymianek) i od siebie dodałam:garść czarnych
oliwekgarść tartego
sera salamiZiemniaki zetrzeć na tarce - drobnej lub ze średnimi oczkami.
Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie na tym samym tłuszczu podsmażyć
cebulkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. W misce wymieszać
ziemniaki,
mąkę,
jajka i
przyprawy, dodać
boczek i
cebulę z
czosnkiem i wymieszać. Na koniec dodać
starty ser i pokrojone na krążki
oliwki, doprawić. Wyłożyć na wysmarowaną
masłem formę i piec ok godzinki, może ciut dłużej w 180 stopniach.Oprócz
boczku można dodać
kiełbaskę, inne
mięska wedle uznania.W miseczkach jest
sos czosnkowy na bazie
jogurtu greckiego i słodki sos
śmietanowo-
pomidorowy.Razem babkę piekły:Psotka http://psotypsotki.blogspot. com/ Bożena - http://mojekucharzenie-bozena- 1968.blogspot.com/
Asia http://babeczka.zuzka.pl/
Kasia http://kuchniaprezydentowej. blogspot.com/
Kasia http://cobytuzjesc.blogspot. com/Iza http://smacznapyza.blogspot. com
Basia http://mozaikazycia.blogspot. com/ i Ja czyli Ola http://mamabartka.blogspot. com/