ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i boczkiem

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i boczkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
cebula 1 sztuk
boczek wędzony 150 gramów
kiełbasa 100 gramów
masło 2 łyżek stołowych
śmietana 200 mililitrów
ser żółty 200 gramów
jajka 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
pomidor 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki pokrojone w plastry gotować 10 minut w osolonym wrzatku, osączyć. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w dość duzą kostkę. oczyszczona, pokrojona w kostkę cebulę podsmażyc na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. doprawić posiekanym czosnkiem oraz pieprzem. Na dno posmarowanego masłem naczynia do zapiekania wyłożyć ziemniaki, a na nie zawartość patelni. wymieszać śmietanę z jajkiem oraz startym serem i zalac zapiekankę. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorem tymiankiem lub natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12298/Ziemniaczana-zapiekanka-z-kielbasa-i-boczkiem