ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówcebula 1 sztukboczek wędzony 150 gramówkiełbasa 100 gramówmasło 2 łyżek stołowychśmietana 200 mililitrówser żółty 200 gramówjajka 1 sztukczosnek 1 ząbkipomidor 1 sztuknatka pietruszki według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone ziemniaki pokrojone w plastry gotować 10 minut w osolonym wrzatku, osączyć. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w dość duzą kostkę. oczyszczona, pokrojona w kostkę cebulę podsmażyc na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. doprawić posiekanym czosnkiem oraz pieprzem. Na dno posmarowanego masłem naczynia do zapiekania wyłożyć ziemniaki, a na nie zawartość patelni. wymieszać śmietanę z jajkiem oraz startym serem i zalac zapiekankę. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorem tymiankiem lub natką pietruszki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: