ßßß Cookit - przepis na Makaron z sosem dyniowym

Makaron z sosem dyniowym

nazwa

Wykonanie

Kolejne wspólne gotowanie, tym razem przepis podała Pyza-Iza . Wspólnie udział wzięły: Pyza, Ja, Kasia, Asiek, Marianna, Sylwia, Basia, Gosia . We wspólnym gotowaniu najfajniejsze jest to, że mamy jeden przepis a potem wychodzi kilka zupełnie innych dań. Każda coś doda od siebie, dostosuje do upodobań rodziny, coś zamieni, coś pominie i tak gotując wspólnie tworzymy całkiem inną, nową jakość.
Oryginalny przepis pochodzący od Izy prezentował się następująco:
500 g makaronu paccheri (to takie nieduże rurki szersze przy jednym końcu - można zastąpić po prostu rurkami przyp.Iza)
2 łyżki masła
2 łyżki tartego parmezanu
4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej
2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii
świeżo zmielony czarny pieprz
sos dyniowy: 800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
4 łyżki oliwy z oliwek
2 listki posiekanej świeżej szałwii
50 ml białego wytrawnego wina
sposób przygotowania: "Aby przygotować sos, należy sparzyć dynię wkładając ją do wrzącej, lekko osolonej wody na 5 minut. Odcedzić, wymieszać ją dokładnie z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i piec 40 min. w temperaturze 170st.C - najlepiej piec dynię w naczyniu, w którym potem będziemy robić sos. Po wyjęciu z piekarnika postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować.
Makaron ugotować al'dente w dużej ilości wody - 1 litr wody na 100g makaronu - z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Makaron odcedzić. Włożyć makaron do sosu a gdy sos będzie zbyt gęsty dodać 2 łyżki wody z gotowania, zestawić z ognia, dodać masło i parmezan, delikatnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i każdą porcję posypać orzeszkami pinii."
A mój przepis do tego przepisu był taki:
350g makaronu soba
800g upieczonej dyni
4 łyżki oliwy
1 szklanka białego półwytrawnego wina
posiekana garść kolendry
1 nieduża papryczka piri piri
4 plastry szynki serano
łyżka masła
2 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
pestki dyni
Dynię upiekłam, pokroiłam na kawałki, zalałam winem, dodałam oliwę, masło i papryczkę drobno posiekaną. Wszystko dusiłam do całkowitej miękkości dyni. Kiedy sos miał odpowiednią konsystencję dorzuciłam pokrojoną w paski szynkę, starty parmezan i posiekaną kolendrę. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeszcze chwilę razem dusiłam. Podałam z makaronem soba posypane pestkami dyni. Danie sycące i aromatyczne.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/10/makaron-z-sosem-dyniowym.html