Wykonanie
Kolejne wspólne gotowanie, tym razem przepis podała Pyza-Iza . Wspólnie udział wzięły: Pyza, Ja,
Kasia, Asiek, Marianna, Sylwia,
Basia, Gosia . We wspólnym gotowaniu najfajniejsze jest to, że mamy jeden przepis a
potem wychodzi kilka zupełnie innych dań. Każda coś
doda od siebie, dostosuje do upodobań rodziny, coś zamieni, coś pominie i tak gotując wspólnie tworzymy całkiem inną, nową jakość.Oryginalny przepis pochodzący od Izy prezentował się następująco:500 g
makaronu paccheri (to takie nieduże rurki szersze przy jednym końcu - można zastąpić po prostu rurkami przyp.Iza)2 łyżki
masła2 łyżki tartego
parmezanu4 pokrojone w paski cienkie plasterki
szynki parmeńskiej2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych
orzeszków piniiświeżo zmielony
czarny pieprzsos
dyniowy: 800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni4 łyżki
oliwy z oliwek2 listki posiekanej świeżej
szałwii50 ml białego
wytrawnego winasposób przygotowania: "Aby przygotować sos, należy sparzyć
dynię wkładając ją do wrzącej, lekko osolonej
wody na 5 minut. Odcedzić, wymieszać ją dokładnie z
szałwią i
oliwą z oliwek. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem i piec 40 min. w temperaturze 170st.C - najlepiej piec
dynię w naczyniu, w którym
potem będziemy robić sos. Po wyjęciu z piekarnika postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać
szynkę parmeńską, dolać
wino i zagotować.
Makaron ugotować al'dente w dużej ilości
wody - 1 litr
wody na 100g
makaronu - z odrobiną
oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając.
Makaron odcedzić. Włożyć
makaron do sosu a gdy sos będzie zbyt gęsty dodać 2 łyżki
wody z gotowania, zestawić z ognia, dodać
masło i
parmezan, delikatnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i każdą porcję posypać
orzeszkami pinii."A mój przepis do tego przepisu był taki:350g
makaronu soba800g upieczonej dyni4 łyżki
oliwy1 szklanka białego
półwytrawnego winaposiekana garść
kolendry1 nieduża papryczka
piri piri4 plastry
szynki seranołyżka
masła2 łyżki tartego
parmezanusól,
pieprz,
gałka muszkatołowapestki dyni
Dynię upiekłam, pokroiłam na kawałki, zalałam
winem, dodałam
oliwę,
masło i papryczkę drobno posiekaną. Wszystko dusiłam do całkowitej miękkości dyni. Kiedy sos miał odpowiednią konsystencję dorzuciłam pokrojoną w paski
szynkę, starty
parmezan i posiekaną
kolendrę. Doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Jeszcze chwilę razem dusiłam. Podałam z
makaronem soba posypane
pestkami dyni. Danie sycące i aromatyczne.