ßßß
 
            
         Składniki:Kilka garści świeżej bazylii (najlepiej prosto z krzaczka)ok 30 g orzeszków pinii (1 opakowanie)ok 25 g parmezanu (najlepiej kupić w kawałku, gdyż jest bardziej aromatyczny niż tarty)ok 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniasól i pieprzPrzygotowanie:Parmezan kroimy na drobniejsze kawałki, wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i dokładnie rozdrabniamy, aż powstanie dość gęsta pasta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Pesto można przygotować w malakserze, ale można je również zrobić w blenderze lub utrzeć wszystkie sładniki w moździerzu.Klasycznym dodatkiem do pesto jest czosnek, ja go jednak nie używam, gdyż uważam, że jego intensywny aromat tłumi bazylię, której smak powinien dominować.Najprostszym sposobem podania pesto jest oczywiście dodanie go do makaronu.
Składniki:Kilka garści świeżej bazylii (najlepiej prosto z krzaczka)ok 30 g orzeszków pinii (1 opakowanie)ok 25 g parmezanu (najlepiej kupić w kawałku, gdyż jest bardziej aromatyczny niż tarty)ok 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniasól i pieprzPrzygotowanie:Parmezan kroimy na drobniejsze kawałki, wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i dokładnie rozdrabniamy, aż powstanie dość gęsta pasta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Pesto można przygotować w malakserze, ale można je również zrobić w blenderze lub utrzeć wszystkie sładniki w moździerzu.Klasycznym dodatkiem do pesto jest czosnek, ja go jednak nie używam, gdyż uważam, że jego intensywny aromat tłumi bazylię, której smak powinien dominować.Najprostszym sposobem podania pesto jest oczywiście dodanie go do makaronu.



