ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: świąteczne przepisy - ryby

Moja Kuchnia: świąteczne przepisy - ryby

nazwa

Wykonanie

Z ryb w święta mamy karpia, łososia i rybę po grecku
Łososia ze względu na to, że ja karpia nie tykam odkąd żyję.
Karpia je głównie tata i panuje zasada trzy dni Świąt = trzy karpie.
1. Karp
U nas jest on jedynie smażony (sól, pieprz, cytryna i mąka), a podawany odgrzany z masełkiem.
2. Łosoś
Łosoś albo smażony klasycznie, albo jak w tym roku marynowany w teriyaki z sezamem.
(przepis już był tutaj)
3. Ryba po grecku
płaty dorsza [lub innej białej ryby], 4 mrożone krojone włoszczyzny, 4 spore cebule, koncentrat pomidorowy, olej, sól, pieprz, papryka łagodna, cukier
cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać włoszczyzny, zalać wrzątkiem, dusić do miękkości, dodać koncentrat i przyprawy do smaku, zostawić na noc, żeby się zmacerowało [lodówka lub balkon],płaty ryby pokroić na porcje, posypać solą, pieprzem i skropić cytryną – na kilka godzin do lodówki,następnie osuszyć ręcznikiem, panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na złoto,układać w naczyniu żaroodpornym warstwami – warzywa, ryba, warzywa, po ostudzeniu wstawić do lodówki w tym naczyniu podgrzewać w piekarniku, można jeść też na zimno
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2010/12/swiateczne-przepisy-ryby.html