Wykonanie
Aby przygotować
rybę po grecku szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
1/2 odfiletowanej dowolnej
ryby, 2
kostki rosołowe,
włoszczyzna, 2
cebule,
koncentrat pomidorowy ( 1 słoiczek lub puszka), 1/2 szklanki
oleju, sol,
pieprz,
cukier,
sok z cytrynySkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:We wrzącej wodzie rozpuścić
kostki rosołowe, wrzucić do wrzątku umytą
rybę i gotować 15-20 minut, tak aby była miękka, ale się nie rozpadała. Jarzyny oczyścić, zetrzeć na tarce (
seler,
marchew,
pietruszkę), a
pora i
cebulę i drobno posiekać. Zalać
olejem, lekko posolić i dusić na małym ogniu.Po ugotowaniu dodać
koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/2 szklanki
wody. Dusić 10-15 minut. Doprawić do smaku
cytryną,
solą,
cukrem i
pieprzem. Na półmisku ułożyć
rybę i przykryć ją warstwą gęstego sosu.