Wykonanie
Dzisiaj
pora na kolejne jesienne słodkości w zdrowym wydaniu. Nie ma nic lepszego niż zajadanie pysznych rzeczy ze świadomością, że nie tylko nie dostarczamy sobie pustych kalorii, ale też robimy coś dobrego dla swojego organizmu. Wydaje się niemożliwe? A jednak, da się!
Zapytacie teraz jakim cudem? Otóż nic wielce skomplikowanego. Używając w kuchni zamienników powszechnie stosowanych produktów możemy modyfikować wszystkie posiłki na naszą korzyść. Według takiej też filozofii powstał przepis na dzisiejsze ciasto
marchewkowe. Bez dodatku tłuszczu, bez dodatku
cukru, a w smaku nie ustępuje ani trochę temu tradycyjnemu.Cały sekret tkwi tutaj w zastosowaniu dwóch zamienników. Pierwszy z nich to zarazem substytut tłuszczu i
mąki pszennej, czyli
mąka migdałowa od firmy Fresano(do nabycia tutaj), która zawiera wszystkie cudowne właściwości
migdałów. Przede wszystkim są one bogatym źródłem substancji odżywczych. Niezwykle bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu, błonnik poprawiający pracę jelit oraz witaminy E, B2 i B3. Chronią nas przed cukrzycą i obniżają poziom złego cholesterolu. Ponadto wspomagają odchudzanie, wpływają na stan włosów, skóry i paznokci, a to tylko kilka z zalet tych pysznych
orzechów bo nie sposób wymienić wszystkie. Wniosek jest więc prosty: jedzmy
migdały dla zdrowia i urody!
Źródłem
cukru w cieście nie musi być tylko tradycyjny
cukier biały czy też
miód. Doskonale potwierdza to drugi zamiennik-
daktyle suszone(do nabycia tutaj). Przede wszystkim są one źródłem salicylanów, które działają jak aspiryna oraz tauryny mającej działanie antydepresyjne, a więc po pierwsze to naturalne lekarstwo.
Daktyle zawierają też witaminę A, C, B1, B2 i PP oraz potas, żelazo, fosfor i magnez. Wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, więc regularne ich spożywanie pozwala zapobiegać powstawaniu miażdżycy. Ponadto dzięki dużej zawartości antyoksydantów zwiększają odporność organizmu, a za sprawą sporej ilości
cukrów prostych błyskawicznie dostarczają energii.Dorzucając do tego kilka innych składników możemy wyczarować wspaniałe ciasto
marchewkowe. I wcale nie przesadzam używając tego przymiotnika. Aromat wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest nieziemski. Samo ciasto jest lekko wilgotne, a połączenie delikatnego smaku
migdałów i
korzennych przypraw sprawia, że ciężko zaprzestać na zjedzeniu jednego kawałka. Z przepisu wychodzi ich 8 całkiem sporych- jeden(73g) to 161kcal w tym 6,4g
białka, 11,6g tłuszczy, 11,3g węglowodanów oraz 5,4g błonnika .
SKŁADNIKI:150g
mąki migdałowej200g startej
marchwi30g
otrębów żytnich50g
daktyli suszonych- uprzednio namoczonych w wodzie przez kilka godzin2 małe
jajka100ml
napoju sojowego bez cukru/mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniacynamonimbirgałka muszkatołowaPRZYGOTOWANIE:Rozgrzać piekarnik do 180°C.Dno foremki o średnicy 20cm wyłożyć papierem lub nasmarowaćNamoczone
daktyle zmiksować dokładnie dodając około szklanki
wody do uzyskania rzadkiego
syropuMąkę migdałową,
marchewkę,
otręby i
syrop daktylowy dokładnie wymieszaćDodać
jajka,
napój sojowy/mleko,
proszek do pieczenia oraz
przyprawy i całość ponownie wymieszaćW razie konieczności dolać do ciasta
wody, aby nie było zbyt gęsteGotowe ciasto przełożyć do foremki i piec przez około 35-45 minut do uzyskania złocistego koloru. Można posłużyć się też wykałaczką i przebić ciasto. Jeśli wychodzi czysta- ciasto jest gotowe.Wystudzone ciasto najlepiej przechowywać w lodówceJak opisać to ciasto jednym słowem? MNIAM!