Wykonanie
Dzisiaj ponownie na talerzu zagościł przepyszny i zdrowy(o czym wspominałam już wiele, wiele
razy)
łosoś wędzony- tym razem w towarzystwie pełnoziarnistego
makaronu,
rukoli i
pomidorów- dla mnie połączenie idealne!

Na wstępie
powiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników
makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało
mogę stwierdzić, iż
sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią".Ostatnio dokonałam na nowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej:
rukola i
koperek suszony. Co do
rukoli- nigdy nie miałam nic przeciwko tej odmianie
sałaty, chociaż też nie szalałam za nią jakoś specjalnie. Od pierwszego spróbowania sałatki z
tuńczykiem, którą teraz wprost ubóstwiam,
rukola zaczęła się pojawiać w moim menu zdecydowanie częściej, żeby nie powiedzieć "codziennie". Warto wspomnieć, że jest ona źródłem wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin A i C. Ponadto liście
rukoli mają działanie bakteriobójcze. Ze względu na swój charakterystyczny, lekko pikantny i korzenny smak nie każdemu przypada do gustu, ale naprawdę warto się do niej przekonać.Jeżeli chodzi o suszony
koperek- wydaje się to
banalne, a wręcz śmieszne, ale naprawdę zaskoczył mnie jego niezwykły aromat. Zawsze byłam przekonana, że ten w świeżej wersji jest bezkonkurencyjny i kiedy ostatnio natknęłam się w sklepie na suszony, firmy Prymat, z ciekawości postanowiłam go kupić. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z
rybami, ale również, razem z
solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla
curry i
papryki do smażonego
kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach.Tyle moich refleksji-
pora na konkrety. Porcja ze zdjęcia to 330kcal w tym 25g
białka, 9g tłuszczu, 38g węglowodanów i 5,5g błonnika .

SKŁADNIKI:40g
makaronu pełnoziarnistego spaghetti- przed ugotowaniem70g
łososia wędzonego145g
pomidorów50g świeżej
rukoli5g pestek dyni
pieprzkoperek suszonyPRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu
Łososia pokroić w paski
Pomidory pokroić w ósemki lub drobniejNa wypłukanej i odsączonej
rukoli ułożyć odcedzony
makaron,
łososia i
pomidoryPosypać
pestkami dyni oraz
pieprzem i
koperkiem według uznaniaBanalnie proste- niesamowicie smaczne. Jeśli nie potraficie obejść się bez sosu można śmiało dodać do całości łyżkę
oliwy z oliwek lub ulubionego
oleju.

