Wykonanie
Oprócz tego, że wyśmienicie smakują to stanowią doskonałe źródło
białka i zdrowych tłuszczy, które w odróżnieniu od tłuszczu
mięsnego działają bardzo korzystnie na organizm człowieka.
Ryby- przez wielu wciąż niedoceniane, a tak pyszne!Osobiście uwielbiam wszystkie
ryby i to w każdej postaci- od wędzonych po pieczone. Staram się je spożywać możliwie jak najczęściej ze względu na bogactwo
białka, witamin i składników mineralnych
między innymi żelaza, magnezu, wapnia i
jodu. Na uwagę zasługują również nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają ukrwienie mózgu oraz wspomagają odchudzanie. I jak tu nie kochać ryb?

Przy okazji tego pysznego tematu podrzucam Wam dzisiaj prosty przepis na GENIALNĄ
sałatkę z
tuńczykiem. Szybka w przygotowaniu i baaaardzo smaczna.SKŁADNIKI:100g świeżej
rukoli2 puszki
tuńczyka w oleju1 duży
ogórek1 duży
pomidor1 puszka
kukurydzy1 puszka
fasoli czerwonejgarść pestek
słonecznikapieprzsólPRZYGOTOWANIE:
Ogórka oraz
pomidora obrać i pokroić w kostkę
Kukurydzę oraz
fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać
wodąTuńczyka częściowo odsączyć z
oleju, ale nie całkowicie- zostawić trochę do połączenia składników
Pestki dyni przyprażyć na patelniWszystkie składniki połączyć i doprawić
solą i
pieprzem według uznaniaNaprawdę warto się przekonać do jedzenia ryb- nie tylko przy okazji Wigilii i postu. Nie lubię kiedy ktoś
mówi, że "
Ryba to
ryba, wszystkie smakują tak samo"- nieprawda! Ich różnorodność jest ogromna i każdy na pewno wybierze coś dla siebie, wystarczy trochę się rozejrzeć. Przygotowując
ryby warto też pamiętać, aby możliwie jak najmniej ingerować w naturalny smak i zrezygnować z grubej panierki z
jajek i
bułki tartej będącej wyłącznie gąbką dla tłuszczu. Odpowiednie przyrządzenie może się okazać kluczem do sukcesu, dlatego warto eksperymentować- możliwości jest mnóstwo, dodajcie do tego chęci, a z pewnością pokochacie te
wodne przysmaki.