Wykonanie
Apetyczna inspiracja w jesiennych liści kolorach...

A kcja OFZ "Strączkowe są zdrowe" wciąż trwa, więc dziś kolejna propozycja z cyklu strączkowe, tym razem z
czarną fasolką, która ma bardzo cenne dla nas właściwości odżywcze. Otóż poza dużą ilością protein, błonnika, miedzi i cynku,
czarna fasola posiada także sporą dawkę antocyjanów. Antocyjany to grupa organicznych związków nadających roślinom ciemną barwę i właściwości przeciwutleniające, tzn. wyłapujące wolne rodniki, które niszczą komórki w naszym ciele i prowadzą do różnego rodzaju chorób, w tym nowotworowych, oraz przedwczesnego starzenia się naszej skóry. Systematyczne spożywanie strączkowych pomoże nam utrzymać piękną cerę, zdrowie, odporność i dobre samopoczucie.Z czym zjeść czarną fasolkę? Może z
suszonymi pomidorami,
kukurydzą i
natką pietruszki, czyli w formie pysznej, łatwej w przygotowaniu sałatki? :) Polecam!Składniki (dla 2 osób):200 g czarnej lub
czerwonej fasolki z zalewy,200 g
kukurydzy z zalewy,kilka
suszonych pomidorów z
oleju,pół pęczka
natki pietruszki,
sól,
czarny pieprz.

Jak to zrobić?
Kukurydzę oraz
fasolkę odsączamy z zalewy.
Fasolkę przepłukujemy na sitku zimną
wodą.
Pomidory wyciągamy z zalewy olejowej i kroimy w paseczki.Umytą
natkę pietruszki kroimy drobno.Wszystkie składniki mieszamy.
Sałatkę doprawiamy
pieprzem oraz
solą.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))