ßßß Cookit - przepis na placuszki z tuńczka i ziemniaków - pyszna rybna przekąska bądź kolacja

placuszki z tuńczka i ziemniaków - pyszna rybna przekąska bądź kolacja

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj moja propozycja to placuszki z tuńczyka i ziemniaków w roli głównej.
Składniki (na 16 placuszków):
5 ziemniaków
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1/2 czerwonej cebuli
1/4 czerwonej papryki
2 łyżeczki kaparów
4 suszone pomidory
garść posiekanej natki pietruszki
1 jajo
5-6 łyżek otrąb (ja użyłam żytnich)
przyprawy do smaku: sól ziołowo-czosnkowa, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, czosnek kolorowy, majeranek)
sok z cytryny/limonki do skropienia gotowych kotletów
Przygotowanie:
zaczynamy od ugotowania ziemniaków (możemy użyć takich np. z wczorajszego obiadu)
do ostygniętych i rozgniecionych widelcem ziemniaków dodajemy odsączonego tuńczyka, dokładnie mieszamy
następnie dodajemy bardzo drobno pokrojone: paprykę, cebulę, suszone pomidory i kapary, mieszamy
następnie garść pietruszki wraz z przyprawami, dokładnie mieszamy i próbujemy, jeśli czegoś brakuje - doprawiamy
dodajemy jajo i otręby, mieszamy na gładką masę
następnie formujemy kotleto-placki (możemy delikatnie obsypać je otrębami) i wykładamy na rozgrzaną patelnię grillową polaną niewielką ilością oleju (u mnie rzepakowego)
smażymy po kilka minut z każdej ze stron
możemy podawać je na ciepło, bądź po ostygnięciu
do smaku warto polać je niewielką ilością soku z cytryny
Smacznego!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2014/05/placuszki-z-tunczka-i-ziemniakow-pyszna.html