Wykonanie
Dzisiaj moja propozycja to placuszki z
tuńczyka i
ziemniaków w roli głównej.

Składniki (na 16 placuszków):5
ziemniaków2 puszki
tuńczyka w kawałkach w sosie własnym1/2
czerwonej cebuli1/4
czerwonej papryki2 łyżeczki
kaparów4
suszone pomidorygarść posiekanej
natki pietruszki1
jajo5-6 łyżek
otrąb (ja użyłam żytnich)
przyprawy do smaku:
sól ziołowo-czosnkowa,
pieprz cytrynowy,
pieprz ziołowy,
czosnek kolorowy,
majeranek)sok z cytryny/limonki do skropienia gotowych kotletówPrzygotowanie:zaczynamy od ugotowania
ziemniaków (możemy użyć takich np. z wczorajszego obiadu)do ostygniętych i rozgniecionych widelcem
ziemniaków dodajemy odsączonego
tuńczyka, dokładnie mieszamynastępnie dodajemy bardzo drobno pokrojone:
paprykę,
cebulę,
suszone pomidory i
kapary, mieszamynastępnie garść
pietruszki wraz z
przyprawami, dokładnie mieszamy i próbujemy, jeśli czegoś brakuje - doprawiamydodajemy
jajo i
otręby, mieszamy na gładką masęnastępnie formujemy kotleto-placki (możemy delikatnie obsypać je
otrębami) i wykładamy na rozgrzaną patelnię grillową polaną niewielką ilością
oleju (u mnie rzepakowego)smażymy po kilka minut z każdej ze stronmożemy podawać je na ciepło, bądź po ostygnięciudo smaku warto polać je niewielką ilością
soku z cytrynySmacznego!

